Godina za nama ostaviće dugoročne posledice

0
116
seoski put atar
Foto: Pixabay

Godinu koju smo upravo ispratili biće upamćena kao jedna od najturbulentnijih za poljoprivrednike širom sveta, ali i za domaći agrar.

Agil 1120x180

Rat u Ukrajini je poremetio lance snadbevanja, a za pojedine poljoprivredne grane, kao što je voćarstvo, zatvorio je potpuno određene delove izvoznog tržišta.

Agroekonomski analitičar Žarko Galetin kaže da će cene hrane zavisiti prvenstveno od trajanja krize i rusko-ukrajinskog sukoba. On navodi da su se promenili akteri na svetskom tržištu, posebno kada su u pitanju žitarice i uljarice.

BioPlug 728x90px

„U potpunosti se promenila struktura izvoznika i percepcija tražnje. Naravno, uvozno zavisni kupci su požurili na tržište i prave veliki pritisak da bi obezbedili svoje zalihe. Dakle, kompletna slika se u velikoj meri izmenila i tek ćemo videti koliko će duboke i dugoročne promene proizvesti na tržištu hrane”, kaže Galetin u razgovoru za Biznis.rs.

Enormni rast cena pšenice, kukuruza i suncokreta

Agroekonomista Milan Prostran navodi da je početkom prošle godine došlo do enormnog rasta cena pšenice, kukuruza i sunockreta.

Orius 1120x1080

“Početak godine je svim privrednicima i državi stvorio veliki problem kako se snaći u uslovima ratnih događanja između dve države i proizvođača hrane koji čine 30 odsto ukupne svetske proizvodnje osnovnih sirovina. Našim poljoprivrednicima je bila potrebna pomoć da se snađu u takvim uslovima”, ističe Prostran.

PROČITAJTE I...  Ratari treba da znaju za N-min metodu: Smanjuje troškove i povećava prinose

Država je zabranila izvoz da bi se nešto brže i više zaradilo, ali je istovremeno ograničila rast cena šest osnovnih životnih proizvoda.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Dobar rod pšenice, ali loš kukuruza

Kako navodi Prostran, rod pšenice je bio dobar, kao i ranog voća. Međutim, suša je devastirala kukuruz, koji je vodeća ratarska kultura i čini 17-20 odsto ukupne vrednosti poljoprivredne proizvodnje.

U 2021. godini prinos kukuruza je iznosio šest miliona tona, dok je u 2022. to bilo nešto više od četiri miliona tona, što je poljoprivrednike ostavilo bez značajnih prihoda.

Još jedna sporna jesenja setva

Iako su vremenski uslovi bili pogodni, na mineralnom đubrivu se i dalje štedi, a skromnija je i obrada zemlje usled visoke cene goriva. Ovu jesen je obeležilo i masovno korišćenje semena sa „tavana“ umesto deklarisanog.

Veliki pad stočarske proizvodnje

“Ono što je na mene ostavilo posebno negativan utisak je veliki pad u stočarskoj proizvodnji. Taj pad je doveo do visokih cena mleka i mesa, pre svega svinjskog”, ocenjuje Prostran.

PROČITAJTE I...  Sigurna zaštita pšenice sa preparatima Bumper P i Zamir

Agroanalitičar Branislav Gulan posebno ističe velike probleme u stočarstvu, kao i da je jedan od razloga za takvo stanje to što novac od subvencija nije stigao do onih kojima je bio namenjen.

“Agrarni budžet je iznosio oko 400 miliona evra u 2021. godini, što je bilo sasvim dovoljno da se stvori novi stočni fond, pa bi se smanjio uvoz mesa lošeg kvaliteta. U prošloj godini uvezeno je oko 300.000 prasića”, naglašava Gulan.

Izvor: Biznis.rs

Prethodni tekstPotočarka – prijateljica mladosti, hrana i lek
Sledeći tekstZašto dolazi do oslabljene otpornosti VOĆAKA na MRAZ

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime