Potočarka – prijateljica mladosti, hrana i lek

0
136
potocarka
Foto: Wikipedia.org / Autor: Paul venter - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63881548

Potočarka (Nasturtium officinale) je jedna od najlekovitijih bijaka. Mnogi stari narodi koristili su je u ishrani i lečenju zdravstvenih problema, a sam Hipokrat,  otac medicine, mnogo je cenio ovu biljku.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Potočarka je široko rasprostranjena i može se naći gotovo po čitavom svetu, mada je poreklom sa područja Evroazije. Reč je o biljci koja se koristi kao hrana i kao lek. Može da se bere u prirodi ili da se uzgaja. Vrlo je zahvalna salata za zimsku upotrebu. Ime je dobila po tome što uglavnom raste u divljini uz obale potoka i sporijih reka. Raste uglavnom u vodi.

Ima pikantnu aromu, pomalo groči, a mladi listovi su prepuni vitamina, kalcijuma, grožđa i joda. Potočarka sadrži više gvožđa od spanaća i više vitamina C od limuna.

Adama Sultan 1120x180

Preporuka je da se koriste sveži listovi ili da se suše, jer termičkom obradom gube lekovita svojstva. Ukus listova podseća na rotkvicu i gorušicu, a ljutina se gubi brzo. Naseckanim listićima začinjavaju se salate, supe, pečeni krompir i namazi kojima je osnova svež kravlji sir. Koriste se kao začin za salate pikantnog ukusa, za sosove, za sendviče u kombinaciji sa vlašcem, kuvana jela, omlet. Može se dodati i pečenjima ili koristiti kao pikantna zamena za peršun u supama i čorbama.

PROČITAJTE I...  ĐUMBIR – Čudesan koren, čisti toksine, jača imunitet
potocarka listovi hleb
Foto: Pixabay

Lekovita svojstva potočarke

Kod starih Grka, Egipćana i Rimljana bila je poznata kao snažno sredstvo za vraćanje energije. U Egiptu su faraoni propisivali svojim slugama sok od potočarke kako bi održali snagu i produktivnost. Persijski vojnici su prema kraljevom naređenju morali konzumirati potočarku kako bi zadržali zdravlje i snagu za marševe i borbu, navodi Priroda na dar.

pylon galenika jan 023

Brojna su lekovita delovanja potočarke. Hipokrat je veoma cenio ovu biljku i preporučivao je za lečenje bolesti grla, zubobolje, promuklosti… Smatra se hranom koja usporava starenje, te je jednako dobra, a po nekima i bolja od mnogih drugih namirnica koje se primenjuju u ove svrhe.

U narodu poznato je da ublažava bolesti disajnih puteva, pospešuje rad metabolizma, čisti pluća i krv, smanjuje umor i pomaže kod malaksalosti, ublažava groznicu, olakšava reumatske tegobe i još mnogo toga. Takođe, poznato je da sveže isceđen sok jača bubrege, jetru i žuč. Zbog visokog sadržaja kalijuma smatra se korisnom u lečenju kiselosti krvi. Stoga je i posebno efikasna u lečenju ekcema, akni, osipa i drugih infekcija kože.

KWS banner 728x90
potocarka 01
Foto: Pixabay

Biljka čistih voda

Potočarka se može prepoznati dugim peteljkama i malim, okrugalstim svetlozelenim listovima i belim cvetovima  s četiri latice, te po oštrom mirisu. U pitanju je višegodišnja biljka koja ima vrežaste stabljike koje puze po zemlji ili površini vode. Ako je u vodi, samo se vide vrhovi stabljika. Adventivno korenje se razvija iz pazuha listova i pomoću njih se biljka učvršćuje za zemlju.

PROČITAJTE I...  Verem trava ili divlji bosiljak: Popravlja raspoloženje, poboljšava pamćenje

Ukoliko u prirodi naiđete na potočarku možete biti sigurni da je voda čista. Naime, ona nosi naziv i biljka čistih voda, jer raste na izvorima čiste vode, potoka, reka, kao i uz obale jezera. Cveta tokom leta.

Uzgoj potočarke

Potočarka može da se gaji u plasteniku ili na otvorenom, kao i u saksijama. Traži dosta vlage i poziciju gde ima hladovine. Seje se direktno setvom u proleće i u jesen. Može da se gaji i hidroponski.

Berba započinje oko 40-ak dana nakon setve. Uglavnom se seje u jesen, a berba počinje obično početkom decembra. Ukoliko se reže, obnavlja se, pa se mogu imati dve-tri berbe. Nije dobro gajiti je tokom leta, jer tada prelazi u generativnu fazu, odnosno odlazi u cvet i formira seme, a listovi i stabljike otvrdnu i postanu dosta ljuti.

Važna napomena: Primena lekovitog bilja i delova lekovitih biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste ili dojilja ili su u pitanju deca, obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Izvori: Priroda na dar, Oro seeds, Agroklub, Biologija

 

Prethodni tekstPovrće OTPORNO na SUŠU za živopisnu baštu tokom leta
Sledeći tekstGodina za nama ostaviće dugoročne posledice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime