Zašto dolazi do oslabljene otpornosti VOĆAKA na MRAZ

0
68
vocka jabuka zima mraz
Foto: Pixabay

Prirodna otpornost voćaka na mraz može da oslabi usled niza faktora. Na pitanja koliko su ugroženi stablo, grane, grančice, cvetni i lisni pupoljci voćaka od dugotrajnog mraza i koji su to najčešći faktori koji utiču da voćka ne može da se odupre odgovore daje Mr Branko Tanasković iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ugroženost stabla i grana

Prirodna otpornost kambijuma i drugih tkiva može da oslabi usled iznurenosti voćaka rodom zbog čega dolazi do pojave nedovoljne količine organskih rezervi. Zatim, zato što nije potpuno završena vegetacije, odnosno, nije došlo do potpunog zadrvenjavanja i sazrevanja tkiva. Takođe, razlog može da bude nagli pad temperature zbog čega voćka nije imala dovoljno vremena da se kali krajem vegetacije.

Jedan od čestih razloga zašto dolazi do izmrzavanja je povreda tkiva voćaka. Povrede mogu da budu različite, kao što su delimično ili potpuno cepanje i sušenje. Najlakše je da se raspoznaju po tamnijoj boji tkiva do koje dolazi usled aktivnosti oskidacionih enzima. Sa spoljne strane na deblu i granama mogu da se vide nekrotične pege, pukotine i izmrzline kore. Potom se može javiti sušenje grančica, grana ili čitavih voćaka.  Izmrzline se najčešće javljaju na delovima raklja voćaka, a posebno kada su raklje skeletnih grana pod manjim uglom.

Adama Sultan 1120x180

Mehaničke povrede su, takođe, čest razlog. Kao što je već napomenuto, mraz na deblu i granama izaziva nekrotične pege ili čitave zone, sušenje kore i pucanje tkiva. Ako kambijum ostane zdrav, regenerisaće se i drvo i kora. Međutim, ako se to ne desi, povređena mesta će se osušiti.

PROČITAJTE I...  Kako zaštititi voćarske kulture od posledica prolećnog mraza

Što se tiče stabla, najmanju otpornost ima prizemni deo. Ovaj deo debla je trpi najveća temperaturna kolebanja. Osim toga, najmanje je obezbeđen hranljivim rezervama koje i kasnije pristižu. Skeletne grane se ponašaju kao gornji delovi debla, a slično je i sa ostalim starijim granama. Izraženu osetljivost imaju unutrašnji delovi raklji voćaka.

pylon galenika jan 023

Otpornost vrhova letorasta i grančica na mraz

Pri normalnim uslovima vegetacije, grane i grančice voćaka su u istoj meri otporne prema mrazu kao i deblo. Ali tri činioca mogu bitno umanjiti otpornost grana i grančica time što izazivaju slabo zadrvenjavanje:
1. duža vegetacija,
2. zasenjenost i
3. nedovoljne količine organskih rezervi u tkivu.

Iz ovih razloga se mogu osušiti vrhovi letorasta i (ili) grančice u unutrašnjosti krošnje, a pod dejstvom niskih temperatura. Vrhovi letorasta obično izmrznu kada god nisu dobro sazreli, odrveneli, dok grančice u unutrašnjosti krošnje – kada su jače zasenjene, sa manje hranljivih rezervi i sa nepovoljnim uslovima kaljenja.

KWS banner 728x90

Otpornost cvetnih i lisnih pupoljaka

Prilikom dugotrajnih mrazeva, voćare najviše brine opstanak cvetnih i lisnih pupoljaka na grančicama. Lisni pupoljci, za razliku od cvetnih, osim kod breskve gde nekada pre stradaju nego cvetni, su vrlo otporni prema mrazu, gotovo kao i kambijum, i imaju jača oštećenja ukoliko izmrznu i grančice na kojima se oni nalaze.

Prethodni tekstGodina za nama ostaviće dugoročne posledice
Sledeći tekstFarma KRAVA i tov JUNADI u selu Sokolići

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime