Grad uništio voćnjake u selu Miokovci

0
631
Agrosaveti---Grad-unistio-vocnjake---02

ZA SVEGA 5 MINUTA OBRAN OVOGODIŠNJI ROD

Oluja praćena jakim vetrom i gradom koji je u nekim čačanskim selima dostizao veličinu kokošjeg jajeta, bukvalno je desetkovao ovogodišnji rod. U pojedinim voćnjacima šteta je 100%.

Kalif-480-EC-1038x172

Kako je za naš portal rekao Vojkan Tomić, koji je te noći bio strelac na protivgradnoj stanici u selu Miokovci, za njegovih 55 godina života takvu silu nije video.

BASF - Systiva-1068x172px

“Oluja je bila nezapamćena. Od 19 sati do 19:05 sve je bilo gotovo. Pre toga smo gađali uspešno, međutim problem je nastao zbog koridora. Naime, imali smo zabranu gađanja koja je trajala čak 15 minuta. Kada je grad u pitanju, pauza od svega minut može biti odlučujuća.” – objašnjava nam Tomić.

Kalif-Mega-1038x172

Ono što je takođe bio problem je taj što su dve rakete bukvalno poletele i pale u krug obližnje fabrike, te se u pitanje dovodi i njihov kvalitet, dodaje Vojkan Tomić.

BASF - Butisan-1068x172px

Agrosaveti---Grad-unistio-vocnjake---03

GRAD SE MOGAO VIDETI I ISPOD PROTIVGRADNIH MREŽA

Zemlja u voćnjacima u delu Miokovaca se ne vidi od plodova. Lišće je rascepano, a na nekim mladim stablima kora je popucala. Koliko je grad bio jak, dokazuje i činjenica da se on mogao videti i ispod protivgradnih mreža koje su od siline popustile.

BASF - Caramba-1068x172px

“Verujete mi da sam kod jednog voćara 48 sati nakon udara video led ispod mreža. To je prosto za neverovati, ali video sam svojim očima.” – priča nam naš sagovornik, Vojkan Tomić.

PROČITAJTE I...  Berba trešanja u selu Miokovci

Darko Topalović iz Miokovaca zasade pod voćem ima na oko 15 hektara. Iako mu je uvek teško to što su mu parcele rasparčane svuda po selu, sada ga je to, kaže, spasilo. Dobar deo zasada je ostao netaknut, dok je znatan deo kajsije uništen.

“Na svu sreću ja moje voćnjake osiguravam svake godine, te će mi šteta biti nadoknađena. Matematika je tu jasna: osiguranje se isplati već nakon samo jedne nepogode kao što je to bila ova poslednja. Na žalost, osiguravanje voćnjaka nije praksa, te su mnogi voćari sada u velikom problemu. Čoveku je 8 hektara jabuke i kajsije uništeno.” – ističe Darko.

Agrosaveti---Grad-unistio-vocnjake---01

Inače, voćari u ovom selu su iz svojih džepova davali za kupovinu dodatnih raketa, a i izgradili su još jednu protivgradnu stanicu, kako bi se osigurali. Na žalost, ovoga puta, u tome nisu uspeli.

Najviše ih ljuti to što su čuli za zabranu gađanja zbog aviona, te smatraju da bi, ako je to tačno, tu štetu morao da plati onaj koji naplaćuje koridor, odnosno država.

PROČITAJTE I...  Mraz “obrao” zasade povrća

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime