Grad uništio voćnjake u selu Miokovci

0
1578
Agrosaveti---Grad-unistio-vocnjake---02

ZA SVEGA 5 MINUTA OBRAN OVOGODIŠNJI ROD

Oluja praćena jakim vetrom i gradom koji je u nekim čačanskim selima dostizao veličinu kokošjeg jajeta, bukvalno je desetkovao ovogodišnji rod. U pojedinim voćnjacima šteta je 100%.

Adama Maganic 1120x180

Kako je za naš portal rekao Vojkan Tomić, koji je te noći bio strelac na protivgradnoj stanici u selu Miokovci, za njegovih 55 godina života takvu silu nije video.

“Oluja je bila nezapamćena. Od 19 sati do 19:05 sve je bilo gotovo. Pre toga smo gađali uspešno, međutim problem je nastao zbog koridora. Naime, imali smo zabranu gađanja koja je trajala čak 15 minuta. Kada je grad u pitanju, pauza od svega minut može biti odlučujuća.” – objašnjava nam Tomić.

Paradajz 1120x180

Ono što je takođe bio problem je taj što su dve rakete bukvalno poletele i pale u krug obližnje fabrike, te se u pitanje dovodi i njihov kvalitet, dodaje Vojkan Tomić.

Agrosaveti---Grad-unistio-vocnjake---03

GRAD SE MOGAO VIDETI I ISPOD PROTIVGRADNIH MREŽA

Zemlja u voćnjacima u delu Miokovaca se ne vidi od plodova. Lišće je rascepano, a na nekim mladim stablima kora je popucala. Koliko je grad bio jak, dokazuje i činjenica da se on mogao videti i ispod protivgradnih mreža koje su od siline popustile.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Verujete mi da sam kod jednog voćara 48 sati nakon udara video led ispod mreža. To je prosto za neverovati, ali video sam svojim očima.” – priča nam naš sagovornik, Vojkan Tomić.

PROČITAJTE I...  Jesenja sadnja voća bolja od prolećne, a ovako se pravilno obavlja

Darko Topalović iz Miokovaca zasade pod voćem ima na oko 15 hektara. Iako mu je uvek teško to što su mu parcele rasparčane svuda po selu, sada ga je to, kaže, spasilo. Dobar deo zasada je ostao netaknut, dok je znatan deo kajsije uništen.

Krompir 1120x180

“Na svu sreću ja moje voćnjake osiguravam svake godine, te će mi šteta biti nadoknađena. Matematika je tu jasna: osiguranje se isplati već nakon samo jedne nepogode kao što je to bila ova poslednja. Na žalost, osiguravanje voćnjaka nije praksa, te su mnogi voćari sada u velikom problemu. Čoveku je 8 hektara jabuke i kajsije uništeno.” – ističe Darko.

Agrosaveti---Grad-unistio-vocnjake---01

Inače, voćari u ovom selu su iz svojih džepova davali za kupovinu dodatnih raketa, a i izgradili su još jednu protivgradnu stanicu, kako bi se osigurali. Na žalost, ovoga puta, u tome nisu uspeli.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Najviše ih ljuti to što su čuli za zabranu gađanja zbog aviona, te smatraju da bi, ako je to tačno, tu štetu morao da plati onaj koji naplaćuje koridor, odnosno država.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja voćnih sadnica u selu Milutovac

Prethodni tekstTitan Machinery – Titan u svetu poljoprivredne mehanizacije
Sledeći tekstAlpino koze u Kikindi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime