Alpino koze u Kikindi

0
2518
Agrosaveti---Alpino-koze---Kikinda---02

Veselin Trumbetašev iz Kikinde se nakon napuštanja posla u javnom preduzeću, posvetio prvo ovcama. Pre nekoliko godina se ozbiljno i profesionalno posvetio proizvodnji Alpino koze i kozjeg mleka. Nije bilo lako prodati stado ovaca, priča nam naš domaćin, te je zbog sentimentalnosti ostavio ovu ovcu sa kojom je započeo svoju stočarsku priču. Danas na njegovoj farmi ima 70-ak koza, a na pitanje zašto je ovce zamenio kozama, Veselin kaže zbog računice.

Adama Maganic 1120x180

“Dok sam još imao ovce, kupio sam 12 koza, čisto da vidim kako će to sve ići. Ubrzo sam izveo zaključak da jedna koza donese para kao 3 ovce. Tada sam prelomio pa prodao sve ovce.” – priča nam o svojim počecima Veselin Trumbetašev iz Kikinde.

Kao što smo i rekli, na ovoj farmi je cilj proizvesti što više kvalitetnog kozjeg mleka. I u tome naš domaćin uspeva. Njegove koze u proseku daju 2,8 litara mleka. Kako kaže Veselin, kvalitetna ishrana je nešto na čemu se ne sme štedeti. On za svoje stado godišnje potroši oko 3000 bala deteline.

MPS baneri II

Agrosaveti---Alpino-koze---Kikinda---01

“Zadovoljan sam dosadašnjim rezultatima, međutim uvek težim onom maksimumu. Hrana je osnova. Ne može koza dati dovoljno mleka, ako se hrani loše. Kod mene je osnova koncentrat sa 18% proteina i kvalitetna detelina. Kažu ljudi da je koza rentabilna ako daje 2,5 litre mleka, sve preko toga je poželjno.” – kaže Veselin.

PROČITAJTE I...  Organsko pčelarstvo

CENA MLEKA 45 DINARA + PREMIJA

A naš domaćin Alpino koze naravno drži zbog mleka, te smo ga pitali i za plasman. Malo je mlekara koje otkupljuju kozje mleko, što mnoge ljude i odbija od ove proizvodnje. U Vojvodini ih ima nekoliko, dok se to južnije svelo na svega jednu, priča nam naš domaćin. On je skoro baš promenio mlekaru, te se nada da će ova saradnja sada biti dugoročnija.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Nekoliko mlekara iz Vojvodine otkupljuje kozje mleko. Do ove godine sam radio sa Kikindskom mlekarom, međutim imaju neki problem sa izvoznim dozvolama, pa sam sada prešao u Srbobran. Mnogima je plasman problem, jer da bi ti mlekarama bio interesantan moraš dnevno imati bar 150 litara mleka.” – objašnjava nam naš domaćin.

Agrosaveti---Alpino-koze---Kikinda---03

A kad smo kod plasmana moramo spomenuti i cenu koja zavisi i od same mlekare. U nekim mlekarama se mleko plaća po klasama, pa cena ide i do 60 dinara. Međutim, neka prosečna cena je sada 45 dinara plus premija, kaže Veselin.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

“Uklapamo se nekkao u tu cenu. Premija je za razliku od subvencija redovna, pa se može preživeti. Najbitnije je da su mlekare redovne u isplati. Ja na to gledam kao da sam zaposlen u mlekari i da primam platu. Sve košta, samo za koncentrat potrošim 60 hiljada dinara mesečno, plus sve ostalo.” – kaže Veselin.

PROČITAJTE I...  Kako se boriti i izboriti protiv mastitisa kod muznih krava

Ima naš domaćin kapaciteta za proširenje, ali za sada o tome ne razmišlja. Kako kaže, ovo stado on sam može da opsluži, te mu ne treba dodatna radna snaga. Spomenućemo za kraj i zdravstveno stanje koza, sa čime Veselin nema problema, jer puno pažnje posvećuje preventivi. Prošle godine u kozarstvu je najaktuelnija tema bila artritis encefalitis, te je naš domaćin na svoju inicijativu uradio analize o svom trošku, koje su bile negativne. Sada zna da ima zdravo i produktivno stado.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstGrad uništio voćnjake u selu Miokovci
Sledeći tekstProizvodnja šargarepe u Begeču

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime