Herbicid glifosat će se koristiti još 10 godina u EU, ali uz nove uslove

0
169
prskanje pesticidi
Foto: Pixabay

Evropska komisija produžila je na još deset godina dozvolu za upotrebu glifosata, herbicida koji se naviše koristi u poljoprivredi u svetu, jer EU članice nisu uspele da se slože oko predloga za njegovo ukidanje. Sadašnja dozvola za glifosat trebala je da istekne 15. decembra 2023. godine.

Spyrale Adama 1120x1080

Nakon što predstavnici članica EU u oktobru nisu uspeli da donesu odluku, novo glasanje 16. novembra ponovo je bilo neuspešno, odnosno nije postignuta kvalifikovana većina i tako je konačna odluka na Komisiji.

Komisija je saopštila da će sada podržati svoj predlog i obnoviti odobrenje za glifosat na deset godina uz nove uslove, preneo je AP. „Ograničenja uključuju zabranu korišćenja pre setve kao sredstva za sušenje, kao i potrebu za određenim merama radi zaštite neciljanih organizama“, navodi se u saopštenju Komisije.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Među članicama EU, franuski predsednik Emanuel Makron obavezao se ranije da će zabraniti glifosat pre 2021., ali se od toga odustalo, dok je Nemačka planirala da ga ne koristi od 2024., ali bi ta odluka mogla da bude promenjena. Nacionalna zabrana u Luksemburgu više puta je oborena na sudu.

PROČITAJTE I...  Soratel i Tomigan XL - Nova zaštita pšenice i ječma od bolesti i korova

Neke agencije klasifikuju glifosat kao mogući kancerogen, ali je agencija za bezbednost hrane EU otvorila put za destogodišnje produženje odobrenja u julu kada je saopštila da „nije identifikovala kritična područja zabrinutosti“ u upotrebi glifosata, preneo je AP.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

I dok organizacije, poput Grinpisa, ukazuju na studije koje pokazuju da glifosat može da izazove rak i druge zdravstvene probleme i da bude otrovan za pčele, agroindustrijski sektor kaže da nemaju održivu alternativu.

Članice EU odgovorne su za odobravanje upotrebe proizvoda na nacionalnim tržištima nakon procene bezbednosti.

Kako je nedavno prenela Nova ekonomija, Srbija inače namerava da ubuduće elektronski kontroliše distrubuciju hemijskih sredstava koja se koriste za zaštitu bilja. Kažu da će ovaj sistem omogućiti detaljno praćenje prodaje i distribucije pesticida na svim prodajnim mestima, čime će se stvoriti transparentno i odgovorno okruženje za poljoprivrednike, trgovce pesticidima i relevantne nadležne organe.

Izvor: Dnevni evropski servis, Nova ekonomija

Prethodni tekstPrenamnožavanje poljskih glodara ozbiljan problem, ovo su mere zaštite
Sledeći tekstHrana iz bašte tokom cele zime – Da li znate šta je BROSKVA?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime