Hoće li moratorijum rešiti probleme proizvođača i otkupljivača maline

0
2115
Agrosaveti - maline

Narodna banka Srbije je donela odluku da se omogući reprogram poljoprivrednih kredita i dužnicima koji se bave otkupom i skladištenjem malina i drugog voća. Da li će se sada poboljšati situacija na tržištu ili će samo odložiti probleme?

Adama Maganic 1120x180

Ova odluka je dobra vest, jer otkupljivači maline i hladnjačari već nekoliko meseci traže pomoć i ističu da su u dugovima, zbog čega velikom broju proizvođača maline nisu isplatili sve predate količine ovog voća.

Ukoliko ispunjavaju propisane uslove, mogu da odlože izmirivanje obaveza prema banci po osnovu glavnice najmanje 6 meseci, a najviše 12 meseci.

Paradajz 1120x180

Jedan od hladnjačara iz Arilja, koji se dugo bavi ovim poslom, kaže za „Politiku“ da je moratorijum dobrodošao. Da li će samo odložiti probleme ili dati prave efekte zavisi od naredne sezone i količina koje se budu proizvele.

Kako je došlo do problema

On navodi da će je velika razlika između otkupne cene koja je bila u sezoni i trenutne na tržištu i da su to veliki gubici. Prema njegovom mišljenju, dva su osnovna razloga dovela do problema. Prvo je pad potrošnje hrane, pa tako i maline. Zatim, to što je 2021. podignuta otkupna cena. One su u prošloj sezoni bile rekordne, ali je i kriza koja je nastupila velika. U takvim uslovima kupci se okreću ka jeftinijim dobavljačima.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Upitan kojim državama i proizvođačima su se okrenuli kupci kada Poljska, kao najveći konkuretn, nema dovoljne količine, on je odgovorio da je u Evropi trenutno najveći konkurent – Ukrajina.

PROČITAJTE I...  Očajni malinari, ali i berači - ko je kriv što je malina postala gorki biznis?

– Poljaci godinama nemaju količine, većinu malina koje prodaju su proizveli Ukrajinci. Van Evrope to je Maroko. Proizvodnju su podigli i u Španiji i Portugaliji. Ključna stvar je jeftina radna snaga. Mi smo bili zanimljivi zato što smo blizu centralne Evrope, lanac snabdevanja je olakšan. Imali smo i jeftinu radnu snagu. Sada kada je povećana cena i drugi su videli mogućnost zarade – objašnjava sagovornik.

Krompir 1120x180

Poznavaoci tržišta navode da je tačno da su Poljaci organizovali i proizvodnju u Ukrajini. Međutim, zbog okolnosti u kojima su se našli prošle godine, desetkovali su količine i ta proizvodnja im je zbog potrebe angažovanja radne snage pod velikim znakom pitanja.

Kako smo pisali u članku Zašto ariljska MALINA stoji u HLADNJAČAMA domaći proizvođači imaju problem sa velikim padom otkupne cene maline, koja ne pokriva ni osnovna ulaganja koja su značajno porasla. Malinari neće da daju svoju malinu ispod cene. Mnogi ocenjuju da se dešava čistka u poslu sa malinama.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Izvor: Politika

Prethodni tekstŽivot mladih na selu: Ljubav prema konjima jača od trendova
Sledeći tekstUzgoj ŽIVINE – Ovi faktori utiču na NOSIVOST JAJA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime