Uzgoj ŽIVINE – Ovi faktori utiču na NOSIVOST JAJA

0
1065
kokoske
Foto: Vertigo produkcija / U našema ataru

Nosivost je najvažnija proizvodna osobina živine svih vrsta i rasa, bez obzira na to da li se one gaje za proizvodnju jaja ili radi mesa. To je i razumljivo, jer od nosivosti živine ne zavisi samo količina mase jaja koja se od nje dobija, već i brzina razmnožavanja, što je od velikog značaja kako za proizvodnju jaja, tako i za proizvodnju mesa. Zato je nosivost jedno od osnovnih mera rentabilnosti gajenja određene vrste, rase ili hibridne linije živine.

Adama Sultan 1120x180

Nosivost je nasledna, pa zavisi od osobina vrste, rase kao i samih jedinki. Međutim, nosivost jaja se kao i mnoge druge osobine, nasleđuje samo kao sklonost, ali da li će se ona ispoljavati kod potomstva i u kojoj meri zavisi i od niza drugih okolnosti, a pre svega od uslova ishrane, držanja i nege. Zato se stalnim poboljšavanjem ovih uslova, uz odabir za priplod najproizvodnijih jedinki, može znatno uticati na nosivost kao i na druge osobine živine.

Uslovi držanja – Obratite pažnju na vodu

Kada smo kod uslova držanja i nege važno je znati da voda ima poseban značaj i može biti glavni uzrok smanjenja nosivosti, posebno u kaveznom sistemu držanja. Kokoške na nedostatak vode skoro momentalno reaguju. Naime, dešava se da se zapuše neke pojilice, a da proizvođač to ne primeti. Ako kokoške  1 dan ostanu bez hrane, neće se primetno smanjiti nosivost, ali ako ostanu bez vode – drastično će se smanjiti. Dovoljna su samo 3 dana bez vode da bi počele da se mitare i da prestanu da nose jaja u potpunosti, navodi dip.inž.Petrović Duška iz PSSS Prokuplje.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Što manje stresa

Premeštanje kokošaka i bilo koji drugi oblik izazivanja panike, nagla promena temperature u objektu, paraziti… sve to mogu biti uzroci stresnih situacija za kokoške, što direktno dovodi do smanjenja nosivosti ili potpunog prestanka nošenja jaja.

PROČITAJTE I...  Somborska kaporka: Domaća koka, odlična za proizvodnju jaja

Brzina polnog sazrevanja

Nosivost živine u velikoj meri zavisi od brzine polnog sazrevanja. Treba imati u vidu da suviše rano polno sazrevanje nije poželjno, jer u tom slučaju podmladak zaostaje u telesnom razvitku, a pored toga nosi sitna jaja, i to ne samo u početku nosivosti već i kasnije.

BioPlug 728x90px

Brzina polnog sazrevanja jednog grla određuje se prema njegovoj starosti u momentu kada je snelo prvo jaje. Kod kokošaka, zavisno od rase i u uslova ishrane, držanja i nege, polna zrelost nastupa u starosti od 140-240 dana.

Rase dobrih nosilja pronesu najranije, već sa 140-150 dana. Rase kombinovanih sposobnosti (jaja-meso) nešto su kasnostasnije, jer pronesu obično sa 180-195 dana. Najkasnostasnije su teške rase, koje pronesu tek u starosti od 200-240 dana, pa i kasnije.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Ćurke, takođe zavisno od rase i uslova gajenja, pronesu sa 180-240 dana, plovke sa 140-180 dana, a guske znatno kasnije, u starosti od 280-350 dana.

Vreme i dužina mitarenja

Vreme i dužina mitarenja takođe utiču na nosivost. Kokoške, loše nosinje, počinju mitareje već u junu ili julu, mitare dugo, po 4 i više meseci, i za to vreme ne nose. Sa druge strane, dobre nosilje mitare znatno kasnije (septembar-novembar) i kraće. Većina dobrih nosilja ne prekida nošenje u prvoj polovini mitarenja. Najbolje nosilje mitare najbrže, jer se kod njih istovremeno zamenjuje veći broj letnog i pokrovnog perja , i što je najvažnije, ne prekidaju nošenje za sve vreme mitarenja.

Prethodni tekstHoće li moratorijum rešiti probleme proizvođača i otkupljivača maline
Sledeći tekstDomaći agrobiznis za ponos: Proizvodnja zimnice i saradnja sa proizvođačima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime