Inspekcija otkrila pošiljke sa prekomernim ostacima pesticida i teškim metalima

0
188
voce pijaca
Foto: Pixabay

Fitosanitarna inspekcija Ministarstva poljoprivrede donela je u toku ove godine 212 rešenja o zabrani uvoza. Analize su rađene na voću, južnom voću i povrću. Vraćeno je i 17,8 tona susama iz Indije.

Spyrale Adama 1120x1080

Tokom kotrole voća i povrća otkriveno je 17 pošiljki sa prekomernim ostacima pesticida i teških metala, a roba je uništena ili vraćena

„Analize su rađene na voću, južnom voću i povrću i sve što nije bilo ispravno je uništeno“ istakli su u Fitosanitarnoj inspekciji.

LIBRETO 1120x180

Kako prenose Novosti, nisu dobili podatke o kom tačno voću, povrću i bilju je reč.

U Fitosanitarnoj inspekciji su rekli da je prošle godine, na graničnim prelazima, obavljena kontrola 80.063 pošiljke bilja, biljnih proizvoda, sredstava za zaštitu i ishranu bilja.

„Tokom 2020. godine granični fitosanitarni inspektori su doneli 337 rešenja o zabrani uvoza, jer pošiljke nisu bile u saglasnosti sa zakonskom regulativom. Prilikom službenih kontrola pošiljaka bilja i biljnih proizvoda rađene su i analize na prisustvo genetički modifikovanih organizama, kod proizvoda za koje je poznato da postoje GMO. U dva slučaja su doneta Rešenje o zabrani uvoza. Kod kontrole voća, južnog voća i povrća na ostatke pesticida i teških metala, kod 48 pošiljaka utvrđene su nepravilnosti. One su uništene ili vraćene“, naveli su u Ministarstvu poljoprivrede.

PROČITAJTE I...  Štete i SUZBIJANJE STENICE u VOĆNJACIMA

Početkom ove godine, Granična fitosanitarna inspekcija Srbije je vratila pošiljku od 17,8 tona susama iz Indije, zbog prisustva kancerogenog etilen-oksida. Ista supstanca je nedavno pronađena i u sladoledima M&M, „Snikers“, „Baunti“i „Tviks“, pa su povučeni i iz naše zemlje.

Izvor: Ekpaija / Novosti

Prethodni tekstSoja poskupela za 75 odsto u odnosu na prošlu godinu
Sledeći tekstKo su najveći zemljoposednici u Srbiji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime