Koliko će koštati setva: Cene imputa zidaju se u nebesa

0
392
Agrosaveti---prolecna-setva---03
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Po svoj prilici, ovogodišnja setva će biti jedna od skupljih. Tačnu računicu je teško napraviti, jer cene repromaterijala stalno rastu, a najveći problem su cene mineralnih đubriva, semena, goriva. Agrarni savez Srbije napravio je procenu.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kiša i hladno vreme prekinuli su jesenje radove u njivama, ali će se nastaviti čim se prolepša.

Većina poljoprivrednika se uglavnom snadbela repromaterijalom, tako što su se zadužili za seme i đubrivo kod kooperanata, a za kupovinu goriva podigli su bankarske kredite, navodi Dnevnik.

Adama Sultan 1120x180

U Zadružnom savezu Vojvodine ističu da je mineralno đubrivo duplo skuplje nego prošle godine i da se cene mineralnih đubriva ne smiruju, te se zbog toga ne može ni izvesti tačna računica.

Prema rečima Petra Rodića, stručnog savetnika za poljoprivrednu proizvodnju u u Zadružnom savezu Vojvodine, đubrivo se uvozi iz različitih zemalja, a zbog rasta cene gasa, raste i cena đubriva.

galenika pylon 1120x85

Agrarni savez Srbije napravio je račun po kojem je ova setva skuplja za 15 odsto po jutru, ali bez uračunate arende, amortizacije i rada zemljoradnika.

PROČITAJTE I...  Veće interesovanje ratara za setvu suncokreta - Cena primamljiva

Po rečima predsednika Saveza Nenada Manića, setva jutra pšenice koštaće 31.690 dinara, a dvostruko novca će trebati za hektar. Na sve to, naglasio je, dolaze još i cena zakupa, koja zbog manjih prinosa ove godine nije poskupela, a te cene su različite u svakom području.

„Kilogram semenske pšenice je 80 dinara, a po jutru treba 130 kilograma, što je 10.400 dinara. Na jutro pšenice dolazi 250 kilograma veštačkog đubriva. Njegova cena je 65 dinara kilogram, što znači da taj trošak iznosi 16.250 dinara i za 30 litara nafte po jutru po ceni od 168 dinara treba još dodati 5.040 dinara“, naveo je Manić.

Prethodni tekstIshrana salate nakon rasađivanja: Podstiče ukorenjavanje i bolji porast
Sledeći tekstAnaliza zemljišta: Važna mera za smanjenje troškova i bolji prinos

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime