Kvalitet zrna suncokreta dobar, a prinos?

0
198
suncokret
Foto: Pixabay

Poljoprivrednici kažu da je kvalitet zrna „na oko“ zadovoljavajući, ali će tačnije znati u narednom periodu, kada rod bude predat uljarama. Prinos suncokreta razlikuje se od njive do njive.

Adama Maganic 1120x180

U zavisnosti od količine lokalnih padavina, prinosi suncokreta se kreću od 1,7 tona po hektaru do 4 tone po hektaru, pa i preko toga. „Na nekim njivama ga ima svega 1,3 tone po hektaru“, kaže poljoprivrednik Radoslav Adamović za Dnevnik.

Poljoprivrednik iz Turije Đorđe Grujić navodi da suncokreta ima, u proseku, 1,7 tona po jutru i da su zemljoradnici zadovoljni kako izgleda zrno u pogači, koja je manja, ali puna zrna. „Rod je relativno dobar, mada je bilo velike žege i nismo očekivali da će prinosi biti iznad tone po jutru“, objašnjava Đorđe.

MPS baneri II

Imaćemo i za izvoz

Direktorka Udruženja Žita Srbije Sunčica Savović smatra da će biti dovoljno suncokreta i suncokretovog ulja za naše potrebe i za izvoz. Očekuje se ukupan rod od 660.000 tona, odnosno prosek na nivou zemlje od oko 2,7 tona po hektaru.

PROČITAJTE I...  Uhapšeni kradljivci suncokreta iz Alibunara

Iako je reč o prinosu koji je karakterističan za sušne godine, Sunčica je objasnila da od 660.000 tona suncokreta može da se proizvede 300.000 tona suncokretovog ulja, a da se domaća potrošnja kreće od 80.000 do najviše 100.000 tona.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Izvor: Dnevnik

Prethodni tekstBerba dunje: Kada je pravo vreme i kako se pravilno dunja bere
Sledeći tekstPčelarstvo i zdravlje: Apiterapija i Lekoviti vazduh iz košnica

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime