Berba dunje: Kada je pravo vreme i kako se pravilno dunja bere

0
2206
dunja
Foto: Pixabay

Berba dunje traje tokom septembra i sve do kraja oktobra, a vreme berbe direktno utiče na kvalitet plodova. Takođe, jako je važno na koji način se dunja bere, jer nepravilnim postupanjem može da se umanji rod naredne godine.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Prerana berba dunje može da bude uzrok za veliki gubitak na težini i na kvalitetu plodova. Ukoliko se zakasni sa berbom, postoji opasnost od prekomernog opadanja plodova i pojave bolesti tokom skladištenja koje izazivaju trulež plodova.

Određivanje vremena za branje dunje dosta zavisi od namene plodova, odnosno, da li će se koristiti za konzumiranje ili za industrijsku preradu.

Adama Sultan 1120x180

Fiziološka i potpuna tehnološka zrelost dunje

Ukoliko su plodovi namenjeni za konzumiranje, dunja se bere u fiziološkoj zrelosti.

Prema navodima dipl. inž. Radomira Bušatovića iz PSSS Kruševac, plod dunje je fiziološki (botanički) zreo, odnosno, prestaje sa rastom kada prođe 120-150 dana od punog cvetanja (vranjska i leskovačka dunja se beru na oko 160 do 170 dana od vremena punog cvetanja). Na ovo ukazuju dva sigurna indikatora. Prvo, plodovi se lako odvajaju od grana, a drugo, malje se lako skidaju sa pokožice. Ukoliko se malje teško odvajaju – plod nije još uvek zreo, bez obzira što ima karakterističnu žutu boju.

pylon galenika jan 023

Ako su plodovi namenjeni za preradu, što je uglavnom cilj većih zasada, onda je potrebno da se beru u punoj tehnološkoj zrelosti. Kako bi se ovo utvrdilo najčešće se koristi optički merni instrument – refraktometar. Ovaj uređaj služi za određivanje sadržaja šećera u voću ili grožđu, a može se koristiti praktično za sve vrste voća.

PROČITAJTE I...  Aktuelna zaštita DUNJE od najdestruktivnijeg oboljenja

Vrednost sadržaja šećera prikazuje se u BRIX jedinicama.
1 Brix = 1% šećera
1% šečera = 1g šećera na 100g rastvora

KWS banner 728x90

Prema ispitivanjima Stančevića (1940), Beketovskaje (1957), Angelova (1972) i analizama Higijenskog centralnog instituta u Beogradu, količina ugljenih hidrata u dunji se kreće od 7,71% (plovdivska) do 15,06% (anuš). U proseku, to iznosi 11,39%, slično kao kod krušaka.

Refraktometar se najčešće koristi za proveravanje zrelosti plodova na terenu (u voćnjaku), što je važno za utvrđivanje optimalnog vremena za berbu voća i grožđa. Ovakvim merenjem sigurni ste da će vam finalni proizvod biti visokog kvaliteta.

Pravilna berba dunje

Dunja je voćka koja ima dug period vegetacije, a proizvodnja dunje i borba protiv ervinije mogu da budu veoma uspešni i da se dođe do dobrog roda.

Pre nego što počne berba potrebno je prikupiti otpale plodove i očistiti korov.

Berbu treba obavljati po suvom vremenu. Dunja se bere tako što se plod obuhvati rukom, blago uvrne i okrene nagore. Plodove treba brati odozdo ka gore, čime se smanjuje broj plodova koji će da otpadnu.

PROČITAJTE I...  Uzgoj DUNJE: Peta godina bez ervinije, evo šta primenjuju

Tokom berbe, važno je voditi računa da se ne lome grančice koje nose plodove, jer će one nositi rodne pupoljke za narednu godinu.

Preuzimanje teksta nije dozvoljeno bez navođenja linkovanog izvora.

Prethodni tekstUzgoj krava i proizvodnja mleka u selu Radljevo
Sledeći tekstKvalitet zrna suncokreta dobar, a prinos?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime