Biodizel: Sopstvena proizvodnja goriva za mehanizaciju pravi značajnu uštedu

0
775
traktor
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Nafta je danas u svetu jedan od najznačajnijih strateških proizvoda. Pretpostavlja se da će u bliskoj budućnosti proizvodnja nafte doći do vrhunca, a da će do 2050. biti iscrpljene sve zalihe, pa je neophodno intenzivnije razvijati alternativna pogonska goriva, poput biodizela, čijom proizvodnjom se stvara potputa nezavisnost od varirajuće cene nafte.

Adama Asorbital 1120x180

Bez obzira na niz prednosti, od jeftinije cene, pa preko očuvanja životne sredina, kod nas, poslednjih godina, nije bila dovoljno razvijena svest o obnovljivim izvorima energije i njegovom značaju.

Prema propisima EU svaka zemlja članica mora da proizvede 13 % biodizela godišnje. Budući da i mi težimo evropskoj porodici, proizvodnja biodizela će sve više dobiti na značaju.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Proizvodnja i upotreba biodizela

Biodizel se pravi od uljarica suncokreta i uljane repice ali i od već iskorišćenog ulja i svinjske masti. Dnevno može da proizvede i do 400 litara, a od jedne tone suncokreta dobije od 350-450 litara biodizela. U procesu proizvodnje ništa se ne baca. Suncokretova sačma, koja nastaje tokom ceđenja ulja, koristi se za ishranu stoke.

PROČITAJTE I...  Stočarsko domaćinstvo u Sakulama

U proizvodnji biodizela sve se koristi, i od svega može da se zaradi, ništa se ne baca i koristi su višestruke od nezavisnosti u snabdevanju do veće isplativosti i zarade. Na primer, proizvodnjom briketa od žitnih ostataka, za svoje potrebe ili dalju prodaju, stvara se kompaktan briket izuzetne kalorijste vrednosti. Pored toga država daje i bespovratna sredstva od čak 50% za nabavku briketirki.

1120x180px

Proizvodnjom biodizela svaki poljoprivrednik ima načina na koji može da dobije jeftino pogonsko gorivo za mehanizaciju koju ima na svom gazdinstvu.

Biti emiratski šeik na svojoj njivi nije nemoguće, oni koji imaju mašinu za proizvodnju biodizela rekli su nam da na benzunsku pumpu uopšte ne idu.

Adama Soratel 1120x1080

Biodizel koji se proizvodi u mašinama izlazi čistoće 98 odsto, nije štetan za motor i kao takav može da bude pogon za sve dizel motore koji su rađeni za standard goriva „euro 4“. Za nove motore, po standardu „euro 5“, biodizela u smeši sa eurodizelom može da bude do petine ukupne količine.

PROČITAJTE I...  Povrtarstvo u Sirigu

Cena jedne litre proizvedene od suncokreta zavisi od otkupne cene ove uljarice. Ako se biodizel proizvodi od već iskorišćenog ulja litar košta od 50 do 100 dinara, pa se više isplati da poljoprivrednici sami proizvedu biodizel, nego da čekaju regresirano gorivo.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Biodizel može da se koristi samostalno ili da se meša sa regularnim dizelom.
Ipak, treba imati u vidu da ovo gorivo ima i svojih mana. Prvi problem je što se ne skladišti kao dizel, jer nakon 8 meseci gotovo da nije upotrebljivo i ne pruža toliko snage u motorima. Takođe, može da bude viskoznije, što otežava cirkulaciju pri nižim temperaturama. To se može rešiti uz pomoć razređivača i aditiva.

Tekst je dozvoljeno preuzeti samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Adama Tomigan XL 1120x180
Prethodni tekstAlternativna rodnost: Zašto voćnjak jedne godine rodi, a druge ne?
Sledeći tekstKako se gaji BOB: Jedna od najzdravijih mahunarki

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime