Na tržištu nema dovoljno mleka, stočari strahuju od prekomernog uvoza

0
143
mleko
Foto: Pixabay

Sastanak sa Vladom je održan, a svi proizvođači mleka nisu zadovoljni ishodom razgovora. Najviše strahuju da će posle ukidanja  prelevmana na uvoz mleka i sireva od 1. novembra uvoz tih proizvoda zatrpati tržište, uprkos obećanju ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković da će biti ograničen kvotama, izjavio je predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić.

Spyrale Adama 1120x1080

Vasić je, posle trosatnog sastanka u Vladi Srbije, kome je prisustvovalo desetak udruženja iz tog sektora i oko dvadesetak mlekara, rekao da nisu svi proizvođači mleka zadovoljni ishodom razgovora.

Dodao je da na tržištu nema dovoljno mleka i da su to priznale i mlekare, a posledica je smanjenja stočnog fonda i “neodgovornog odnosa države i istih tih mlekara prema toj teškoj grani poljoprivrede koja zahteva rad 365 dana u godini, zbog čega mladi napuštaju taj posao”.

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

Vasić je rekao da su mlekare obećale da će uvoziti samo neophodne količine mleka, a na pitanje zašto ne stimulišu proizvodnju povećanjem otkupnih cena mleka, ”odgovarale su da su maltene pred bankrotom”.

PROČITAJTE I...  Farma svinja u selu Donje Livadice

Hoće li biti povećanja subvencija?

Dok su, kako je rekao, neka udruženja relativno zadovoljna subvencijama države, njegovo udruženje i Udruženje odgajivača goveda centralne Srbije, nezadovoljno je i čeka odgovor Ministartva poljoprivrede jer su na sastanku pre nedelju dana tražili da se subvencija po grlu poveća sa 40.000 na 55.000 dinara i dodeli takva vrsta pomoći u iznosu od 150.000 dinara za uzgoj domaćih junica, umesto što se sa 170.000 dinara stimuliše njihov uvoz.

“Subvenciju od 55.000 dinara po grlu u maju je obećao predsednik države Aleksandar Vučić. Danas Tanasković nije pominjala te zahteve, a ni mi, čekaćemo još desetak dana odgovor, pa ćemo doći sa nekoliko teladi pred Ministarstvo, a objašnjenje zašto se ne ispunjava njegovo obećanje zatražićemo od samog Vučića”, rekao je Vasić.

Dodao je da sve što su proizvođači mleka i stoke dobili da su izborili “na mišiće, pretanjama i blokadama puteva, umesto da država sama ponudi stimulativne mere”.

Izvor: Agronews

Prethodni tekstDruštvena poljoprivredna preduzeća još uvek postoje u Srbiji
Sledeći tekstIshrana ovnova SA TABELOM OBROKA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime