Apsurd: Imamo zakon o vinu, ali ne i zakon o mleku

0
109
mleko
Foto: Pixabay

Domaća mlekarska industrija ubrzano propada, a u prilog tome govori podatak da je samo za dve godine ugašeno 4.000 registrovanih gazdinstava. Apsurd je da mi imamo zakon o vinu, a da nemamo zakon o mleku.

Agil 1120x180

Predsednik Udruženja za tovnu junad Čedomir Keco govoreći za Biznis.rs, kaže da je do gašenja farmi došlo zbog nekoliko ključnih razloga: visokih cena hrane za stoku, niske otkupne cene mleka i starosti krava.

Ništa ne štima

“Mlečna proizvodnja se teško obnavlja, upropašćena je zbog mlečne industrije i nedostatka zakona o mleku. Apsurd je da mi imamo zakon o vinu, ali nemamo zakon o mleku. Niske otkupne cene traju godinama“, kaže Keco i dodaje da premija od 15 dinara za litar mleka nije nadoknada između troškova proizvodnje i otkupne cene kako se misli, jer je proizvodna cena veća.

BioPlug 728x90px

Dalje, Keco ističe da mleko proizvođačima nije plaćeno za treći kvartal ove godine, a da smo već u četvrtom, te da je država počela sa uvozom, jer nema dovoljno proizvođača. On procenjuje da će ih biti još manje i da će se nastaviti sa uvozom mleka. Takođe, smatra da će stanovništvo smanjiti potrošnju, jer su cene rekordno visoke.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Gornji Mušić

Trenutna situacija početak definitivnog sloma u proizvodnji mleka, smatra Sanja Bugarski predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda, jer pored sirovog mleka, uvozimo i mleko u prahu i to duplo više nego ranije. Ona je istakla da farmeri nemaju sa čime da hrane životinje i da je pod znakom pitanja kako će izdržati narednu godinu.

Orius 1120x1080

“Mi smo jedina zemlja kojoj stočarstvo propada, a nemamo Upravu za stočarstvo. Stočarstvo sada učestvuje sa 26 odsto u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, a smatra se rentabilnom poljoprivredom ona u kojoj stočarstvo učestvuje sa 40 odsto u poljoprivrednoj proizvodnji”, zaključuje Keco.

Izvor: Biznis.rs 

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstPut pionira u proizvodnji hladno ceđenih ulja
Sledeći tekstProizvodnja kukuruza za silažu i siliranje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime