Priplodni ovnovi moraju da se uvedu u sezonu u dobroj kondiciji, da budu mišićavi, a ne debeli. Ma kako god da su dobro hranjeni, važno je znati da će tokom sezone pripusta uvek izgubiti na telesnoj masi. Međutim, ako su dobro hranjeni i pripremljeni, ti gubici će biti manji i kasnije će lakše da se vrate u priplodnu kondiciju. Savete oko ishrane daje dipl. inž. Olgierd Jastšenjski iz Poljoprivredne stručne službe Beograd.
Ovan treba da bude dobrog izgleda, da je hitar, donekle agresivan, sa bistrim pogledom. Mimo sezone pripusta, ovnovi treba da se drže odvojeno od ostalih ovaca, pogotovo se preporučuje u periodu pripreme za sezonu pripusta.
Što se tiče ishrane, u sezoni pripusta ne treba da im se daju velike količine kabaste hrane. Sena ne bi trebalo da se daje više od 1-1,5 kg na dan.
Tokom zime, ovnovima može da se daje i kvalitetna silaža i to 4-5 kg na dan, kao i sočni plodovi kao što je mrkva. Ne preporučuje se davanje šećerne repe.
U letnjem periodu može da se koristi zelena hrana (10-12 kg/ dan). S obzirom da kabasta hrana ne može da zadovolji sve potrebe ovnova, potrebno je dodati u obrok i koncentrovanu hranu i to 0,5-1 kg na dan, a ukoliko je potrebno, dodati i više.
Smeša koncentrata
Bahtijarević (1982) preporučuje jednostavnu smešu koncentrata sa sledećim sastavom: prekrupa ovsa 50%, prekrupa kukuruza 25%, pšenične mekinje 15% i sačma suncokreta 10%. U tradicionalnom ovčarstvu ponegde se praktikuje da se ovnovima koji se intenzivno koriste daje 2 – 3 jaja ili 2 – 3 litra obranog mleka na dan kao izvor proteina. Umesto toga, jednostavnije i praktičnije je balansirati odgovarajuću smešu koncentrata (Đorđević i Dinić, 2006).
Ishrana mladih ovnova za priplod
Što se tiče mladih ovnova za priplod, njih treba izdašno hraniti i negovati. Potrebe ovna treba podmiriti kvalitetnim hranivima koja su ukusna i lako svarljiva. Preko leta to je paša i zelena hrana u mlađoj fazi razvitka. Zimi može da se koristi kvalitetno livadsko ili leguminozno seno, kao i silaža.
Nako završene sezone parenja, obrok treba postepeno smanjivati do uobičajene količine, vodeći računa koliko je ovan istrošen.
Struktura obroka za ovnove (Krajinović i Savić, 1992)
Hranivo | Pašni period | Stajski period |
---|---|---|
Seno | 15% – 20% | 30% – 40% |
Zelena hrana | 15% – 20% | / |
Koncentrat | 40% – 50% | 40% – 50% |
*Hraniva animalnog porekla | 5% – 10% | 5% – 10% |
**Korenasto-krtolasta hraniva | 40% – 50% | 40% – 50% |
*obrano mleko
**mrkva, repa, bundeva