Nakon 30 godina omogućen izvoz svinjskog i pilećeg mesa u EU

0
269
meso mesara
Foto: Pixabay

Uskoro bi trebalo da počne izvoz svinjskog i pilećeg mesa iz Srbije u zemlje Evropske unije, čime će se povećati stočni fond, proširiti tržište i pobošljati stanje u ove dve grane stočarstva.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kako se saznaje, izvesno je da će pileće meso i jaja moći u EU već ove godine, a svinjetina početkom 2022.

Izvoz svinjskog mesa u EU

Što se tiče izvoza svinjskog mesa, Nedimović je rekao da je ostala još jedna kontrola u februaru, nakon čega se očekuje odobrenje.

Adama Sultan 1120x180

Generalno, tržište svinjskog mesa poslednjih godina nije sjajno, a naročito od kada se pojavila afrička kuga svinja. Izvoz za Kinu je obustavljen uprkos sporazumu, a viškovi iz EU su se prelili na našu zemlju. Samo za godinu dana uvezli smo oko 16.000 tona svinjetine.

Krajem 2019. godine ukinuta je obavezna vakcinacija protiv klasične kuge svinja, koja se radila više od 30 godina. To je, ujedno, bio i prvi korak ka proceduri za omogućavanje izvoza svinja na tržište EU. Osim izvoza, Srbiji će biti odobren i tranzit svinjskog mesa kroz EU, što će znatno pojednostaviti i pojeftiniti troškove izvoza i transporta mesa za Rusiju, tačnije Carinski savez.

galenika pylon 1120x85

Pre 30 godina bili smo izvoznik svinjskog mesa, a danas smo postali njegov uvoznik, ističe agroanalitičar Branislav Gulan za Novosti. Prema njegovim rečima, dok je u oborima sve manje svinja, u mesara se to ne vidi, jer smrznuto meso stiže iz uvoza, za koje smo, samo prošle godine, potrošili 58 miliona dolara. Čisto radi poređenja, pre 30 godina bili smo izvoznici svinjskog mesa sa 762 miliona dolara godišnje.

PROČITAJTE I...  EU će zabraniti upotrebu bordovske čorbe 2024. godine

Izvoz piletine i jaja u EU

Prema rečima ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića na konferenciji za medije u Briselu, u Direktoratu za bezbednost hrane dogovoreno je da za dve nedelje počne procedura odobravanja izvoza srpskog pilećeg mesa na prostor Evropske Unije.

Kako se saznaje, izvoz piletine i jaja kočila je salmonela. Posle više od 10 godina urađen je nacionalni plan kontrole koka nosilja na salmonelu i sada se očekuje da se otvore vrata i za ovaj izvoz. Pravilnici su nam sada usaglašeni sa Evropskom komisijom, evidentirana su sva jata, ukinuto je lečenje salmonele, a ovo su sve bile i najveće zamerke za plasman na tržište EU. Napravljena je i aplikacija u koju se unose podaci, sprovodi se vakcinacija protiv salmonele, iako nije obavezna, a deo se refundira iz budžeta.

Kada je reč o monitoringu na salmonelu, Uprava za veterinu treba da nadležnima u EU dostavi podatke koja je naša trenutna prevalenca i za koliko ćemo da je smanjimo u narednih godinu dana.

Prema rečima Nedimovića do sada je proizvodnja pilećeg i svinjskog mesa bila koncentrisana na zemlje CEFTA i po neke države evro-azijskog područja, a sa izvozom u EU tržište će se značajno proširiti.

PROČITAJTE I...  Prerada ribe unosan biznis

Pojedini domaći stručnjaci se slažu i smatraju da bi ova odluka EU otvorila vrata našem svinjskom mesu ka mnogim tržištima, pa bi i tov počeo polako da se oporavlja.

Izvor: Novosti

Prethodni tekstSkočila cena jagnjadi na području Leskovca, Novog Sada i Kragujevca
Sledeći tekstSPOS: Sada svako može da prijavi lažni med elektronskim putem

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime