SPOS: Sada svako može da prijavi lažni med elektronskim putem

0
733
med
Foto: Pixabay

SPOS je do sada pozivao pčelare da prijave svaku sumnju na lažni med na tržištu. Sada više ne morate ni da kupite med, dovoljno je da ga kod nekog probate i uočite da nešto nije u redu sa njim, napišete prijavu i pošaljete elektronski.

Adama Maganic 1120x180

Već neko vreme proces prijave sumnji na neispravnost meda je pojednostavljen i svakome je dostupan elektronski, međutim, to nije poznato široj javnosti.

Sve prijave svim inspekcijama mogu se slati preko kontakt centra za inspekcijski nadzor Vlade Republike Srbije. Prijave možete poslati putem linka OVDE. Uz prijavu možete priložiti i dokaze (slike i druge fajlove), odnosno do 4 fajla, svaki veličine do 3 megabajta.

MPS baneri II

Kontakt podaci podnosioce se ne prosleđuju fizičkim ili pravnim licima koja se prijavljuju, već samo nadležnoj inspekciji kako bi se podnosilac informisao o statusu svoje prijave. Podsetimo se, ovog meseca uhapšen je falsifikator koji je 3 godine prodavao lažni med.

Kako prepoznati lažni med

Kako navodi SPOS u svom saopštenju, glavni utisak su neodgovarajuća aroma i nedostatak ukusa meda. Nekada i cena meda može da vam pobudi sumnju. Naime, bagremov med se u prodavnicama prodaje ispod 1.000 dinara. Ta cena nije moguća, jer ona ne uključuje sve troškove, kao i zaradu trgovine. Međutim, zvaničnu sumnju u kvalitet meda ne mođete prijaviti na osnovu niske cene. Ovakav med možete kupiti da biste ga probali i ocenili da li je pravi ili lažni.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Kako napisati prijavu za med sumnjivog kvaliteta

Prijava može da izgleda ovako, samo popunite neophodne generalije:

PROČITAJTE I...  Uzgoj pčela i proizvodnja meda u Odžacima

Obaveštavam vas da sam ____________ probao med (navedite vrstu) kupljen u prodavnici / na pijaci / kod pčelara _______ u ulici _______ u selu/gradu ______________, od proizvođača _____________ (navedite firmu ili gazdinstvo koje je spakovalo med, i njene / njegove generalije koje su navedene na etiketi).
Nakon konzumiranja meda, utvrdio/la sam da svojstva meda, po mom mišljenju, ne odgovaraju medu (miris, ukus, aroma, boja…), te više nego opravdano sumnjam da se ne radi o pravom medu, ili da med ne ispunjava odredbe Pravilnika o kvalitetu meda i drugih pčelinjih proizvoda. Zato zahtevam od Vas da zaštitite zdravlje potrošača, tako što ćete hitnom inspekcijskom kontrolom utvrditi stvarno stanje i o tome obavestiti kako mene, tako i širu javnost.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Na kraju navedite vaše ime i prezime, adresu, kontakt telefoni…

Ako i pored svega ne želite da prijavite sumnju na neispravan med lično, prosledite prijavu na mejl predsednika spos-a, on će biti jedini koji će znati vaše ime, ali će prijavu proslediti bez vašeg imena. Mejl predsednika SPOS-a je apikult@gmail.com

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

SPOS poziva sva društva i udruženja pčelara da se prikjuče akciji, kao i svakog pčelara SPOS-a.

PROČITAJTE I...  Falsifikovan med preplavio tržište - Cena jedino merilo

Izvor: SPOS

BTZ 1120x180px

 

Prethodni tekstNakon 30 godina omogućen izvoz svinjskog i pilećeg mesa u EU
Sledeći tekstPrinos repe podbacio, ali digestija dobra

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime