Najbolji način da SPREČITE PUCANJE JAJA pri kuvanju

0
590
kuvanje jaja
Foto: Pixabay

Svi želimo da imamo savršen skuvana uskršnja jaja. Možda deluje jednostavno skuvati jaje, ali se često dešava da ljuska pukne. U nastavku ćete saznati kako ovu situaciju možete da izbegnete.

Orius 1120x1080

Kada su jaja hladna lakše pucaju ako se odmah stave u vruću vodu. Takođe, mogu da puknu ako je posuda premala. Kako ne bi došlo do pucanja ljuske neophodno je da se sa jajima nežno postupa, da se polako kuvaju i da se pazi na temperaturnu razliku između vode i jaja.

Priprema za kuvanje

Ukoliko su jaja stajala u frižideru neophodno je da se ostave na sobnoj temperaturi  da se ugreju pre kuvanja, odnosno ne treba da se kuvaju hladna.  Ljuske pucaju jer se plinovi zagreju i šire unutar jajeta. Kada pritisak postane prevelik, oni izlaze kroz slabe tačke u poroznoj ljusci. Taj se proces usporava kada se jaja zagreju na sobnoj temperaturi.

Agil 1120x180

Ako ne želite ili nemate vremena da čekate da se prirodno zagreju, možete da ih potopite u toplu vodu nekoliko minuta pre kuvanja.

PROČITAJTE I...  Somborska kaporka: Domaća koka, odlična za proizvodnju jaja

Jaja se slažu u šerpu u kojoj je mlaka voda (još nije uključena ringla). Šerpa treba da bude dovoljno široka da stane jedan red jaja i to da ne pritiskaju jedno drugo.  Prelijte ih vodom (sipa se uz ivicu šerpe, ne po jajima). U vodu dodati pola kašičice soli. To olakšava kasnije ljuštenje i pomaže u sprečavanju pucanja ljuske. Slana voda pomaže i da se belance brže stegne, odnosno da se zatvore minijaturne pukotine ako ljuska pukne tokom kuvanja.

U vodu može da se doda i sirće. Može da se stavi jedna kašićica sirćeta za svako jaje. Sirće se sipa direktno u vodu pre nego što se ringla uključi. Dodavanje sirćeta pomaže da se proteini u belancu brže zgusnu i da se začepe pukotine na ljusci (što je česta pojava kada je reč o jajima koja su hladna). Ne treba preterivati sa sirćetom da jaja ne bi imala ukus i miris na sirće.

Kuvanje jaja

Što se tiče kuvanja jaja, čim voda krene da ključa, preporuka je da se šerpa skloni sa strane i stavi poklopac, a šporet isključi. Ona će nastaviti da se kuvaju u vreloj vodi. Za tvrdo kuvana jaja potrebno je da ostanu u proključaloj i vreloj vodi 10-12 minuta.

PROČITAJTE I...  Nakon 30 godina omogućen izvoz svinjskog i pilećeg mesa u EU

Izvori: incredibleegg, cooking.stackexchange, eatortoss, ibtimes

 

Prethodni tekstVreme i način đubrenja lucerke
Sledeći tekstOdržan sastanak nezadovoljnih stočara sa premijerkom i ministarkom

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime