Svi želimo da imamo savršen skuvana uskršnja jaja. Možda deluje jednostavno skuvati jaje, ali se često dešava da ljuska pukne. U nastavku ćete saznati kako ovu situaciju možete da izbegnete.
Kada su jaja hladna lakše pucaju ako se odmah stave u vruću vodu. Takođe, mogu da puknu ako je posuda premala. Kako ne bi došlo do pucanja ljuske neophodno je da se sa jajima nežno postupa, da se polako kuvaju i da se pazi na temperaturnu razliku između vode i jaja.
Priprema za kuvanje
Ukoliko su jaja stajala u frižideru neophodno je da se ostave na sobnoj temperaturi da se ugreju pre kuvanja, odnosno ne treba da se kuvaju hladna. Ljuske pucaju jer se plinovi zagreju i šire unutar jajeta. Kada pritisak postane prevelik, oni izlaze kroz slabe tačke u poroznoj ljusci. Taj se proces usporava kada se jaja zagreju na sobnoj temperaturi.
Ako ne želite ili nemate vremena da čekate da se prirodno zagreju, možete da ih potopite u toplu vodu nekoliko minuta pre kuvanja.
Jaja se slažu u šerpu u kojoj je mlaka voda (još nije uključena ringla). Šerpa treba da bude dovoljno široka da stane jedan red jaja i to da ne pritiskaju jedno drugo. Prelijte ih vodom (sipa se uz ivicu šerpe, ne po jajima). U vodu dodati pola kašičice soli. To olakšava kasnije ljuštenje i pomaže u sprečavanju pucanja ljuske. Slana voda pomaže i da se belance brže stegne, odnosno da se zatvore minijaturne pukotine ako ljuska pukne tokom kuvanja.
U vodu može da se doda i sirće. Može da se stavi jedna kašićica sirćeta za svako jaje. Sirće se sipa direktno u vodu pre nego što se ringla uključi. Dodavanje sirćeta pomaže da se proteini u belancu brže zgusnu i da se začepe pukotine na ljusci (što je česta pojava kada je reč o jajima koja su hladna). Ne treba preterivati sa sirćetom da jaja ne bi imala ukus i miris na sirće.
Kuvanje jaja
Što se tiče kuvanja jaja, čim voda krene da ključa, preporuka je da se šerpa skloni sa strane i stavi poklopac, a šporet isključi. Ona će nastaviti da se kuvaju u vreloj vodi. Za tvrdo kuvana jaja potrebno je da ostanu u proključaloj i vreloj vodi 10-12 minuta.
Izvori: incredibleegg, cooking.stackexchange, eatortoss, ibtimes