Skočila cena jagnjadi na području Leskovca, Novog Sada i Kragujevca

0
701
Agrosaveti - Cena jagnjetine 01

U nedelji za nama zabeležen je rast prodajne i otkupne cene jagnjadi u nekoliko mesta, a skuplja su bila i telad SM rase na području Užica i Kragujevca. Otkupne i prodajne cene prasadi i tovnih svinja varirale od mesta do mesta.

Adama Asorbital 1120x180

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

Prema izveštaju reportera STIPS iz Užica, na stočnoj pijaci u ovom gradu je zabeležen rast dominantne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na čak 500 din/kg i tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma na dominantnih 260 din/kg.

U klanicama na području šumadijskog regiona zabeležen je rast otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma na dominantnih 400 din/kg.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na podučju južnobanatskog regiona. Dominirao je iznos od 230 din/kg. Po višim su cenama, u odnosu na prethodni period, klanice sa područja Šapca vršile otkup tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma. Dominirao je iznos od 280 din/kg.

U klanicama na području Beograda protekle je sedmice evidentiran pad otkupne cene tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma, pa je kod grla SM rase domiinirao iznos od 260 din/kg, a kod grla HF rase iznos od 240 din/kg. Pad otkupne cene teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma u odnosu na prethodni period evidentiran je u klanicama na području Pirotskog regiona. Dominirao je iznos od 400 din/kg. Klaničari sa područja srednjebanatskog regiona, protekle su nedelje vršili otkup tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma po dominantnoj ceni od 230 din/kg.

Adama Tomigan XL 1120x180

Cene tovnih svinja i prasadi

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu, evidentiran je pad prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 220 din/kg. Za razliku od njih skuplje su bile obe kategorije tovnih svinja i krmača za klanje. Tovne svinje su se mogle pazariti po ceni od 140 do 160 din/ kg, u zavisnosti od kategorije, a krmače za klanje po ceni od 130 din/kg.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Cena teladi SM rase dostigla 700 din/kg u Kraljevu

U klanicama na području šumadijskog regiona došlo je do rasta otkupnih cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na 220 din/kg i rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na 160 din/kg.

KWS banner 728x90

Rast otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma karakteristika je protekle sedmice u klanicama na području južnobanatskog regiona. Dominantna cena iznosila je 170 din/kg.

U klanicama na području Beograda došlo je do pada otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 175 din/kg. Obim otkupa bio je prosečan.

pylon galenika jan 023

Na pijaci žive stoke u Nišu, takođe, je zabeležen pad prodajne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 160 din/kg.

Cene ovaca, jagnjadi, koza, dviski i šilježadi

Na pijaci žive stoke u Leskovcu došlo je do rasta prodajnih cena jagnjadi, ovaca i koza protekle nedelje, jer su se jagnjad najčešće mogla pazariti za 280 din/kg, ovce za 130 din/kg, a koze za 120 din/kg. Rast prodajne cene jagnjadi evidentiran je, takođe, i na stočnoj pijaci u Novom Sadu, pošto je dominirao iznos od 270 din/kg. Na pijaci žive stoke u Nišu došlo je do pada prodanje cene jagnjadi protekle nedelje, jer su se najčešće mogli pazariti za 320 din/kg. Reporter STIPS iz Užica evidentirao je pad cene jagnjadi u odnosu na prethodni period, pošto je dominirao iznos od 270 din/kg.

7 delta galeb

Otkupne cene jagnjadi i ovaca ostale su nepromenjene u klanicama na području zlatiborskog regiona.

PROČITAJTE I...  Skok cena teladi, tovne junadi i bikova

U klanicama na području šumadijskog regiona došlo je do rasta otkupne cene jagnjadi na dominantnih 290 din/kg.

Adama Soratel 1120x1080

Cene žitarica i stočne hrane

Pad cene kukuruza, okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove od 50 kilograma i rast cene lucerkinog sena u balama u odnosu na prethodni period zabeležen je na gazdinstvima u okolini Pančeva. Dominantna cena kukuruza iznosila je 24 din/kg, a lucerkinog sena u balama 21 din/kg. Kukuruz je bio jeftiniji i u maloprodajnim objektima na pidručju ovog grada.

Pšenica i kukuruz, okrunjen prirodno sušen upakovani u džakove najčešće od 50 kilograma bili su jeftiniji u sedmici za nama na gazdinstvima u okolini Šapca. Za kukuruz je trebalo izdvojiti 28 din/kg, a za pšenicu 26 din/kg. Sojina sačma bila je jeftinija u odnosu na prethodni period (107 din/kg), a suncokretova sačma skuplja (67 din/kg), u maloprodajnim objektima na području ovog grada.

lg baner 1120x180px

Prema izveštaju reportera STIPS iz Beograda u silosima na području ovog grada protekle je sedmice došlo do rasta dominantne cene pšenice u silosima. U nedelji za nama je dominirao iznos od 26,59 din/kg.

PROČITAJTE I...  Nastavljen trend pada cene jagnjadi | Cene stoke i stočne hrane

Na gazdinstvima u okolini Leskovca su se protekle sedmice mogli pazariti pšenica i kukuruz, okrunjen prirodno sušen upakovani u džakove najčešće od 50 kilograma. Dominantna cena pšenice iznosila je 22 din/kg, a kukuruza 25 din/ kg. Stočno brašno, kukuruz, okrunjen prirodno sušen upakovani u džakove bili su skuplji u sedmici za nama na pijaci u Užicu. Za kukuruz su kupci trebali da izdvoje 34 din/kg, a za stočno brašno 29 din/kg.

Najčešća prodajna cena sojinog zrna iznosila je 80 din/kg, dok je dominantna cena lucerkinog sena u balama iznosila 20 din/kg na gazdinstima u okolini Loznice. Cena po kojoj se mogla pazariti sojina sačma iznosila je 100 din/kg, a suncokretova sačma 50 din/kg u maloprodajnim objektima na području ovog grada.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstNajavljena skupština Udruženja odgajivača ovaca Srbije
Sledeći tekstNakon 30 godina omogućen izvoz svinjskog i pilećeg mesa u EU

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime