Sakupljanje i čuvanje semena starih sorti povrća: Kompletno uputstvo

0
16072
seme biljaka
Foto: Pixabay

Čuvanje domaćeg semena ili semena starih sorti povrća nije samo način da očuvamo tradiciju, već i da pomognemo u očuvanju jedinstvenih biljnih vrsta, da smanjimo troškove povrtarstva i, najbitnije, da se hranimo zdravije. U nastavku vam donosimo detaljno uputstvo kako da sačuvate seme povrća za narednu godinu.

Adama Maganic 1120x180

Sakupljanje i čuvanje semena starih sorti povrća iz bašte pomaže u smanjivanju troškova, a istovremeno omogućava da neprestano uzgajamo povrće koje se dobro snalazi u uslovima našeg područja. Takođe, ovim činom omogućavamo održavanje genetske raznolikosti naših biljaka u vreme kada su mnoge jedinstvene sorte nestale.

Čuvanje semena starih sorti

Prvo i osnovno, važno je uzgajati zdrave biljke. Dovoljno zalivanja tokom faze cvetanja i formiranja semena od vitalnog je značaja za zdrav rast semena unutar ploda.

MPS baneri II

Seme se čuva od najboljih biljaka, zdravih i robusnih. Potebno je ukloniti sve obolele biljke iz svoje bašte kako bi se izbeglo prenošenje bolesti.

Takođe, važno je da se dozvoli da semenke budu potpuno zrele, kako bi se povećala njihova vitalnost i održivost.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Odabrane plodove, od kojih ćete uzeti seme, obeležite i ostavite na biljci do trenutka njihovog prirodnog odvajanja od biljke. U nekim slučajevima neophodno je da se ostave do faze sušenja i truljenja, što ćemo objasniti u narednim redovima. Samo tako će se omogućiti potpuna zrelost semena.

PROČITAJTE I...  Uzgoj kineske urme u Srbiji

Saveti za sakupljanje suvog semena

Biljke svoja semena čuvaju u ljuskama, mahunama ili nekoj drugoj vrsti omotača koji štiti seme i koji najčešće nije lako ukloniti.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Semena leguminoza nisu zrela sve dok mahuna ne dobije braon boju, postane suva i ne počne da se rastavlja. Ovo važi za svako seme koje raste u mahuni. Seme kukuruza potrebno je ostaviti da se osuši na klipu u polju.

Ukoliko sakupljate suvo seme, možete ubrati mahune i ostaviti negde da se osuše, a najbolje je da se osuše na samoj biljci. Nakon toga se uberu i čuvaju na suvom mestu nedelju ili dve nedelje dok se ljuske ne raspadnu.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Kako biste odvojili ostatke od semena najjednostavnije je prosejati seme kroz dva sita različite veličine: jedno sito je dovoljno da propadne seme, ali ne i veći komadi ostataka, a drugo sito je dovoljno malo da zadrži seme, ali ništa drugo.

Postoji i tehnika korišćenja ventilatora, tako što se seme i pleva stave u kantu ispred ventilatora koji će svojim radom da oduva plevu, koja je lakša od semena.

BTZ 1120x180px

Saveti za sakupljanje vlažnog semena

Ako želite da sačuvate vlažno seme, na primer, od patlidžana ili krastavaca morate da ostavite plodove na biljci da prođu fazu zrenja, odnosno počnu da se suše i trunu. Na taj način će se omogućiti da seme unutar ploda doživi potpunu zrelost.

PROČITAJTE I...  Hrana iz bašte tokom cele zime - Da li znate šta je BROSKVA?

Nakon toga se odvoji deo pulpe sa semenom i sipa se u posudu sa vodom, a zatim se lagano odvaja seme od pulpe. Veći deo pulpe i mrtvog semena će da pluta i odatle se polako mogu odlivati. Ocedite sa semena višak vlage, a zatim seme rasporedite na keramičku ploču ili tacnu za kolače.

Adama Forapro 1120x180

Seme se nikada ne stavlja na direktno sunce, jer može da mu ošteti hromozome. Seme se suši uz pomoć prirodnog strujanja suvog vazduha i povremeno okreće.

Ne sušite semenke na papiru i drugim poroznim površinama, jer će se zalepiti.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Metod fermentacije

Neka semena, poput semena paradajza, zahtevaju fermentaciju da bi bila održiva. Ovaj postupak, zapravo, oponaša prirodni proces fermentacije trulih plodova u probavnom sistemu životinja i na taj način se uklanjaju materije koje sprečavaju klijanje semena.

Počnite proces istiskivanjem semenki i pulpe iz ploda u teglu, sa sokom iz ploda. Čuvajte smešu na toplom mestu (25-29 stepeni Celzijusovih) tri do sedam dana. Počeće da se stvaraju mehurići i da se formira tanki film bele plesni. Nakon formiranja plesni, procedite mešavinu i očistite prema prethodnom uputstvu za mokro seme.

PROČITAJTE I...  Raspisan poziv za sufinansiranje u oblasti organske proizvodnje

Čuvanje semena

Pre skladištenja, seme mora da bude dobro osušeno, a suši se na tamnom i prozračnom mestu. To može da traje dve ili više nedelje. Seme mora da bude potpuno suvo kako biste izbegli pojavu plesni.

Čuvajte seme u papirnoj kesici i u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suvom mestu. Jako je važno da se izbegava koliko je moguće promena temperature ili vlažnosti.

Mnogi baštovani drže svoje seme u frižideru na 4 stepena, ali u tom frižideru ne drže hranu, jer ona ispušta vlagu.

T.T.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstProizvodnja lipovog meda na Fruškoj Gori
Sledeći tekstNastavak protesta poljoprivrednika u Beogradu?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime