Nedimović obećao pomoć zbog suše, slobodan izvoz suncokreta

0
2259
polje suncokreta

Predstavnici Udruženja poljoprivrednika i seljaka Srbije sastali su se juče sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem, kako bi pronašli rešenje za šest ključnih problema u agraru. Evo i šta su dogovorili.

Agil 1120x180

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju Ministarstva poljoprivrede sastanak je održan u okviru prethodno dogovorenog zajedničkog rada na iznalaženju najboljih rešenja za trenutnu situaciji u agraru, ali pre svega za iznalaženje sistemskih rešenja. Prema navodima predsednika Udruženja poljoprivrednika i seljaka Srbije Vukašina Baćine, za 5 problema je dogovoreno rešenje.

Izvoz suncokreta

Poljoprivrednici su tražili od Nedimovića slobodan izvoz suncokreta. „Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je obećao da neće biti zabrane izvoza suncokreta što je jako dobro za poljoprivrednike“, rekao je Baćina. „Kad nema zabrane i cena može da se tržišno formira“, ocenio je on, a preneo Tanjug.

BioPlug 728x90px

Pomoć zbog suše

Ministar Nedimović je na sastanku rekao da će zbog posledica suše narednih dana razgovarati sa nadležnim institucijama i bankama o odlaganju otplate kredita na godinu dana za sve poljoprivrednike. Pored toga, ništa manje važno, obećana je dodatna podrška poljoprivrednicima u vidu odlaganja plaćanje zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, a u regionima gde bude proglašena suša.

PROČITAJTE I...  Produžen rok za prijave za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama za traktore

Gorivo, veštačko đubrivo

Prema rečima Baćine, na sastanku je bilo reči i o ceni evrodizela i veštačkog đubriva. Za to je potreban Rebalans budžeta, a do tada sa NIS-om je dogovoreno da će poljoprivrednici sa Agrokarticom moći tri puta dnevno da sipaju gorivo. Za sledeću godini radiće se na rešenju u okviru koga bi poljoprivrednici mogli gorivo da sipaju po povlašćenim uslovima na svim pumpama. Konkretno, kako navodi Baćina, rešenje bi trebalo da bude, da država uplati poljoprivrednicima subvencije za gorivo na račune, da mogu sami da sipaju gorivo na najbližoj pumpi.

Orius 1120x1080

Kašnjenje subvencija za nabavku mehanizacije

Rebalans budžeta je, kako navodi Baćina, potreban i da se reguliše isplata subvencija za nabavku mehanizacije koje kasne. Ministar Nedimović je rekao da će „gledati“ da se te subvencije isplate do kraja godine ili najkasnije početkom sledeće godine i to svima koji su podneli zahtev.

Naplata odvodnjavanja

Za probleme sa naplatom za odvodnjavanje, poljoprivrednici su upućeni na pokrajinskog premijera Igora Mirovića, jer je to posao Pokrajinske vlade.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Baćina je najavio da će poneti zahtev za razgovor sa pokrajinskim premijerom. „Neka on objasni ‘Vodama Vojvodine’ da ne mogu tri godine da naplaćuju odvodnjavanje, a mi smo se pretvorili u Saharu“, poručio je Baćina i ocenio da novac koji uplate na završe gde treba, već u voznom parku tog javnog preduzeća.

PROČITAJTE I...  Domaće svinjarstvo na kolenima

Izvori: Ministarstvo poljoprivrede, N1, Tanjug

Prethodni tekstPreti nam najlošija berba kukuruza u poslednjih 30 godina
Sledeći tekstVeštačko đubrivo za jesenju setvu preskupo: Potrebno hitno rešenje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime