Preti nam najlošija berba kukuruza u poslednjih 30 godina

0
952
kukuruz
Ilustracija / Foto: Pixabay

U zavisnosti od FAO grupe zrenja kukuruz bi trebao da počne da se skida krajem avgusta i početkom septembra, vreme berbe odeđuje i da li se kukuruz skida u klipu ili za seme. Kod nas je uglavnom bila praksa da se kukuruz skida u klipu, ali u poslednje vreme trend se menja.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Strane kompanije su ponudile bolje seme koje brže otpušta vlagu i bere se u zrnu, a nekada je bilo obrnuto. 80 % se bralo u klipu i on se sušio prirodno, da bi se danas sve više bralo zbog semena. Semenske kuće nude kukuruz koji brže otpušta vlagu i njihova berba počinje ranije.

Trenutno stanje useva kukuruza je jako lose. Agronomi kažu da će ovo biti najlošija berba u poslenjih 30 godina, samo u Banatu je preko 80 % parcela neupotrebljivo, u Bačkoj se ta brojka kreće od 60-70 %, dok će u Sremu imati šta da se ubere, jer su padale kakve-takve kiše.

Adama Sultan 1120x180

U centralnoj i južnoj Srbiji je situacija ipak za nijansu bolja, ali je problem jer su u tom delu zemlje parcele male i usitnjene. Komasacija nije privedena kraju, a površine pod kukuruzom su znatno manje nego u Vojvodini. Brdoviti krajevi su dobili padavine, ali su količine kukuruza zanemarive shodno obradivim površinama.

PROČITAJTE I...  KWS INITIO – Inovativan tretman semena

Navodnjavanje njiva neophodna mera

Sve ovo bi moglo da se spreči i predupredi sistemima za navodnjavanje, kišnim krilima i rendžerima, koje sporadično možemo da vidimo na našim njivama.

pylon galenika jan 023

U Italiji ,na primer, u severnom delu, koji je poznat po velikim zasadima voća, ali i površinama pod ratarskim kulturama svaki usev se navodnjava, bez izuzetka. Tamošnji ratari ostvaruju prinose od neverovatnih 17 tona kukuruza po hektaru, što omogućava i gušći sklop biljaka od 110.000 po jedinici površine.

Sa druge strane, kod nas se seje sklop od 85.000 po hektaru. Statistika govori da se u Vojvodini nešto više od 3% površina navodnjava, u Centralnoj Srbiji ni toliko, jer nema vode, a ulaganje u kopanje bunara je velika investicija koju ne može da isprati prosečan poljoprivrednik.

KWS banner 728x90

Kada bi se u ovako teškim uslovima makar za 10-15 % iskoristili resursi koje imamo poput kanala DTD ili Tamiša, katastrofa ovih razmera bila bi smanjena. Još jedna teška godina nateraće nas da dobro razmislimo kako da navodnjavanje bude strateški cilj naše države.

PROČITAJTE I...  Prvi tretman protiv korova u kukuruzu

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstBački ovčari: Nacionalna klanica jedini izlaz iz začaranog kruga
Sledeći tekstLetnja nega travnjaka: Radovi koji se ne propuštaju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime