Nedimović: Poljoprivrednici nemaju razloga za zabrinutost, uree i NPK će biti dovoljno

0
1217
mineralno djubrivo 2
Foto: Vertigo produkcija / U našema ataru

U zvaničnom saopštenju Ministarstva poljoprivrede navodi se da je obezbeđeno dovoljno đubriva za predstojeći period, kao i da će Srbija imati ukupno 400.000 tona veštačkog đubriva. Ministar poljoprivrede ističe da nema razloga za zabrinutost.

Adama Maganic 1120x180

Potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će u naredne tri nedelje stići dodatne količine mineralnog đubriva, te da će uree biti dovoljno za predstojeću setvu. Prema navodima ministra Nedimovića i količine NPK đubriva su obezbeđene, te ni za to nema razloga za zabrinutost.

Dalje, u saopštenju Ministarstva poljoprivrede se navodi da je Srbija uspela da obezbedi neophodne količine uprkos problemima u proizvodnji đubriva i transportu i da, za razliku od zemalja u okruženju koje nemaju đubrivo, mi ćemo ga imati.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Povodom skoka cene inputa u ratarskoj proizvodnji najavljene su dve konkretne mere podrške države. Prva mera je beskamatni kredit, o kome smo pisali u članku: Umesto azotnih đubriva država nudi kredit poljoprivrednicima. Dakle, poljoprivrednici mogu kod 10 poslovnih banaka da uzmu kredit sa rokom otplate do tri godine i mogućim grejs periodom do godinu dana, a kamatu na taj kredit će platiti država.

PROČITAJTE I...  Ove nedelje odjava afričke kuge svinja na području 10 opština

Druga mera je ukidanje carine na uvoz azotnih đubriva sa tržišta trećih zemalja, o čemu smo pisali u članku: U narednih pola godine uvoz azotnih đubriva bez carine. Najavljena je i vanredna kontrola kvaliteta uvezenog đubriva, kako bi se sprečile zloupotrebe i nanošenje štete poljoprivrednicima.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Ministar je dalje istakao da, iako su cene inputa skočile do 50%, pšenica je poskupela do 90% „što apsolutno ostavlja značajan prostor za zaradu poljoprivrednika“. Nedimović očekuje da će se u narednih mesec dana stabilizovati tržište, da će doći do pada cena đubriva, te da ćemo dobro završiti sezonu. Svakako, bolje nego u drugim zemljama, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstProizvodnja lešnika u Salašu Noćajskom
Sledeći tekstUzgoj borovnice iz ličnog iskustva: Nije sve ružičasto kao što se priča

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime