Nedimović: Poljoprivrednici nemaju razloga za zabrinutost, uree i NPK će biti dovoljno

0
1176
mineralno djubrivo 2
Foto: Vertigo produkcija / U našema ataru

U zvaničnom saopštenju Ministarstva poljoprivrede navodi se da je obezbeđeno dovoljno đubriva za predstojeći period, kao i da će Srbija imati ukupno 400.000 tona veštačkog đubriva. Ministar poljoprivrede ističe da nema razloga za zabrinutost.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da će u naredne tri nedelje stići dodatne količine mineralnog đubriva, te da će uree biti dovoljno za predstojeću setvu. Prema navodima ministra Nedimovića i količine NPK đubriva su obezbeđene, te ni za to nema razloga za zabrinutost.

Dalje, u saopštenju Ministarstva poljoprivrede se navodi da je Srbija uspela da obezbedi neophodne količine uprkos problemima u proizvodnji đubriva i transportu i da, za razliku od zemalja u okruženju koje nemaju đubrivo, mi ćemo ga imati.

Adama Sultan 1120x180

Povodom skoka cene inputa u ratarskoj proizvodnji najavljene su dve konkretne mere podrške države. Prva mera je beskamatni kredit, o kome smo pisali u članku: Umesto azotnih đubriva država nudi kredit poljoprivrednicima. Dakle, poljoprivrednici mogu kod 10 poslovnih banaka da uzmu kredit sa rokom otplate do tri godine i mogućim grejs periodom do godinu dana, a kamatu na taj kredit će platiti država.

PROČITAJTE I...  Vrtoglavi rast cena mineralnih đubriva: Urea tri puta skuplja nego lane

Druga mera je ukidanje carine na uvoz azotnih đubriva sa tržišta trećih zemalja, o čemu smo pisali u članku: U narednih pola godine uvoz azotnih đubriva bez carine. Najavljena je i vanredna kontrola kvaliteta uvezenog đubriva, kako bi se sprečile zloupotrebe i nanošenje štete poljoprivrednicima.

galenika psenica LG 1120x185px

Ministar je dalje istakao da, iako su cene inputa skočile do 50%, pšenica je poskupela do 90% „što apsolutno ostavlja značajan prostor za zaradu poljoprivrednika“. Nedimović očekuje da će se u narednih mesec dana stabilizovati tržište, da će doći do pada cena đubriva, te da ćemo dobro završiti sezonu. Svakako, bolje nego u drugim zemljama, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Infinito Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstProizvodnja lešnika u Salašu Noćajskom
Sledeći tekstUzgoj borovnice iz ličnog iskustva: Nije sve ružičasto kao što se priča

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime