Proizvodnja lešnika u Salašu Noćajskom

0
496

Prve zimske dane, mladi voćar iz mačvanskog sela Salaša Noćajskog, Miloš Tufegdžić, iskoristio je da obiđe svoje zasade lešnika, koje su, sa ocem, počeli da uzgajaju 2013 – te godine. U danu našeg snimanja, vejao je sneg i bilo je vetrovito, što leski, kako nam je rekao naš sagovornik, ne smeta, jer dobro podnosi niske temperature. Do kraja januara traje cvetanje leske, i ako ne bude bilo velikih minusa, prezimljavanje te kulture trebalo bi da prođe nesmetano. Tufegdžići uzgajaju više sorti lešnika, od kojih su im, na oko 3 hektara, najzastupljenije “Delalanga”, “Romana”, “Rimski lešnik”, “Istarski lešnik”, “Halski džin” i “Rudolf”. Za tu kombinaciju sorti opredelili su se jer je potrebno da u zasadu imate i žensku i mušku biljku, zbog oprašivanja.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Italijanskim načinom rezidbe se produžava vek stabala

Zemljište u tom delu Mačve je više nego pogodno za podizanje zasada lešnika, ističe Tufegdžić. U njihovom ataru je blago bazno zemljište, a poznato je da lešnik uspeva i na manje kvalitetnim zemljištima. Naš sagovornik je naveo primer Turske, koja je jedan od najvećih evropskih proizvođača lešnika, a domaćini je uzgajaju u, kako kaže Miloš, „stenju i kamenju“. Doduše, oni uspeju da proizvedu oko 2 kilograma ploda po žbunu, dok su kod nas prinosi oko 9 kilograma po žbunu. Naš domaćin se odlučio za žbunasti uzgoj lešnika, po uzoru na italijanske proizvođače, zbog višestrukih benefita. Opisujući italijanski način rezidbe, Miloš kaže da se centralno stablo ne dira dok ne krenu izdanci. Izdanci se zadržavaju a glavno stablo uklanja. Zadržava se veći broj izdanaka, a veća stabla se periodično uklanjaju, čime se jača njihov koren. Takvim načinom rezidbe, proizvođači mogu da osiguraju rodnost i u narednih 70 do 100 godina.

PROČITAJTE I...  Savremena proizvodnja lešnika u selu Ralja

Zbog podzemnih voda pretrpeli velike gubitke

Lešnik nije zahtevna biljka, ali bez stručnog pristupa njegovom gajenju, nema ni rentabilne proizvodnje, kaže Miloš i napominje da je pravilno navodnjavanje jedan od osnovnih preduslova za postizanje većih prinosa. Svako ko želi da se bavi ozbiljnijim voćarstvom, mora da obezbedi „kap po kap“ zalivni sistem. Prilikom odabira parcele na kojoj će se podizati zasad, savetuje Miloš, morate da vodite strogo računa da nema podzemnih voda, da ne biste pretrpeli veće gubitke, poput njih, pre nekoliko godina, kada im je deo voćnjaka „plivao“ u vodi, te su tridesetak stabala morali da povade.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti proizvodnja lesnika Salas Nocajski 01

Smrdibube nanele štete svim lešnikarima

I nisu samo podzemne vode problem sa kojim se suočavaju sremski proizvođači leske. Celokupan prošlogodišnji rod im je bio ugrožen, zbog nezapamćene najezde smrdibuba, štetočine koja se teško suzbija, a koja zadaje glavobolje i najvećim svetskim proizvođačima tog jezgrastog voća. Uzdaju se, kaže Miloš u to, da će struka naći adekvatno rešenje za taj problem. Voleli bi tamošnji proizvođači kada bi i lokalni zvaničnici našli rešenje za uređenje nepristupačnih atarskih puteva, a od resornog Ministarstva je za mlade poljoprivrednike, svaka pomoć dobrodošla – poručuje ovaj 30-ogodišnji voćar.

PROČITAJTE I...  Plantaža leske na 9 ha: Umesto žbunastog posadili KALEMLJENI lešnik

U planu i konditorski proizvodi od lešnika

Preduzimljivost im je jača strana, sami su napravili usisivač, kalibrator i krckalicu za lešnike, te u danima oko sakupljanja plodova, i nakon toga, nemaju problema. Cilj im je da maksimalno iskoriste sve potencijale tog voća visoke energetske i nutritivne vrednosti. Već nekoliko godina se uspešno bave proizvodnjom sadnica, poznato je da su ljuske lešnika kalorijski snažne, jače i od drveta, te će ih prodavati svim zainteresovanima za grejanje, a po uzoru na druge mlade proizvođače, planiraju da se oprobaju i u proizvodnji konditorskih proizvoda, poput prirodnih kremova od lešnika, koji su sve traženiji na domaćem tržištu.

Aneri Galenika 1120x185px
Prethodni tekstOtkupne cene tovne junadi i tovnih bikova u porastu
Sledeći tekstNedimović: Poljoprivrednici nemaju razloga za zabrinutost, uree i NPK će biti dovoljno

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime