Uzgoj borovnice iz ličnog iskustva: Nije sve ružičasto kao što se priča

0
4765
borovnica plod
Foto: Borovnica / Vladislav Stanković iz Velike Plane

Vladislav Stanković iz Velike Plane gaji borovnicu u saksiji već četiri godine. Preko 2.000 biljaka traži svakodnevnu pažnju i negu na 50 ari. Njegovo iskustvo sa terena značiće svima koji sada razmišljaju da se upuste u ovaj vid proizvodnje.

Spyrale Adama 1120x1080

Borovnica je voćka koja se posebno istakla. Prate je dobri državni podsticaji i subvencije, a tu je i solidan prinos po jedinici proizvodne površine u odnosu na neke druge kulture. Dodatno, kažu, izuzetno je tražena i dobra je otkupna cena. Dovoljno da se odlučite da je gajite. Međutim, na terenu „ne cvetaju ruže“, kaže naš domaćin.

Vladislav gaji borovnicu u poluhidroponiji prateći GlobalGap standard. Ako se odlučite da većinu stvari radite sami, za početak i osnovna sredstva potrebno je oko 30.000 evra. Ukoliko se odlučite da sve platite, ulaganje može da se bude i preko 50.000 evra.

LIBRETO 1120x180

Vodite računa kakve sadnice kupujete

Kako naš domaćin navodi, prvi problem su sadnice. „Sadni materijal biljaka je bio iz Holandije. Međutim, pošto stiže kontejnerima nemate mogućnost vizuelne provere šta kupujete. Pojedine sadnice su bile lošije, ali kao početnici na to nismo obraćali pažnju. Počelo je isušivanje biljaka. Dobavljač nas je ubeđivao da je normalno, a ako bude preko 10% videće da li će poslati nove“, priča nam Vladislav.

PROČITAJTE I...  Gajenje borovnice sve popularnije i u opštini Petrovac na Mlavi

Ovo se dešavalo sve vreme, a nakon tri-četiri godine, gubitak zbog holandskih sadnica se popeo na 40 posto. Vladislav je pokušavao da ga nadoknadi kontinuiranim dokupljivanjem sadnica, zbog čega je ulazio u dodatne troškove.

borovnica velika plana
Foto: Plantaža borovnice / Vladislav Stanković iz Velike Plane

Saveti agronoma

Vladislav je, nažalost, imao loše iskustvo i u ovom segmentu. „Želim da skrenem pažnju ljudima na stručne savete. Proveravajte više puta, raspitajte se kod drugih proizvođača koji gaje borovnicu na sličan način duže od vas. Pojedini agronomi, čast izuzecima, nemaju dovoljno znanja o ovoj kulturi i doveli su svojim neiskustvom do stagnacije zasada, pa i do toga da pojedini zasadi imaju isušivanje 100%. Zato ćete mahom od iskusnih proizvođača borovnica dobiti sleganje ramenima ako ih pitate kome da se obratite za savet“, kaže Vladislav.

Budite spremni na stalna ulaganja

Ulaganja u borovnicu nikada ne prestaju. Sa poskupljenjem đubriva, radne snage, sredstava za zaštitu dobro se preračunajte da li vam se u ovom trenutku uopšte isplati ulaziti u posao uzgoja borovnice.

borovnica u saksijama
Foto: Plantaža borovnice / Vladislav Stanković iz Velike Plane

Cena borovnice i otkup

Plod borovnice je otkupljivala firma od koje je Vladislav pribavio sadnice. Svi iz udruženja koji su kupili od te firme sadnice imali su zagarantovani otkup od njih. Međutim, sve je bilo na reč, bez ugovora.

PROČITAJTE I...  Robot skupljač izazvao oduševljenje

Kako nam Vladislav dalje priča, prve godine otkupna cena borovnice je bila 5 eur za kilogram. Sledeće godine, iako je među retkima koji radi po GlobalGap standardu zbog čega je plod zdraviji, ali ulaganje mnogostruko veće, dobio je istu cenu kao svi ostali. I tu se priča ne završava. Za samo nekoliko dana otkupna cena je pala za gotovo 50 posto, da bi na kraju otkup bio prekinut.

borovnica uzgoj
Foto: Borovnica / Vladislav Stanković iz Velike Plane

Nastala je neočekivana i izuzetno stresna situacija, jer je ostao dobar deo roda. Srećom, naš domaćin je uspeo da se snađe i proda rod. Ovo nisu jedine muke koje su ih snašle, ali jasno pokazuju da je tržište nestabilno. Sve je postalo rizik.

Za kraj, Vladislav poručuje da ljudi dobro promisle i dobro se raspitaju. Kako kaže, od borovnice na manjoj parceli moglo bi pristojno da se živi, da je cena stabilna i da inputi nisu u poslednje vreme toliko poskupeli. Ulaganju su velika, a rizik je postao veći. Dobra zarada je moguća samo na većim parcelama od najmanje jednog hektara, a na IPARD podsticaje mogu da računaju samo voćari koji imaju borovnicu na 2 hektara i više.

PROČITAJTE I...  Gajenje borovnice na Kosmaju

Vladislav je zacrtao da proširi svoj zasad borovnice da bi imao veće šanse na tržištu i od toga neće odustati. Mnogo je vremena i novca uložio da bi sada digao ruke od svega. Iskustva mu ne manjka, a nada se da će se tržište stabilizovati i da će dozvoliti da borovnica opravda svoju reputaciju koja je prati poslednjih godina.

Sagovornik: Vladislav Stanković, Velika Plana

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstNedimović: Poljoprivrednici nemaju razloga za zabrinutost, uree i NPK će biti dovoljno
Sledeći tekstKulen koji je oduševio Portugalce i Australijance

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime