Nestašica mineralnih đubriva – šta će biti sa setvom i prinosom pšenice?

0
523
mineralno djubrivo 2
Foto: Vertigo produkcija / U našema ataru

Na tržištu Srbije nema dovoljno mineralnih đubriva iako su u odnosu na prošlu godinu skuplja više od 100 odsto, pa je setva pšenice otežana i rizična jer će podbaciti prinos, rekli su poljoprivrednici za Betu.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

„Na tržištu se ne može naći dovoljno mineralnog đubriva za setvu pšenice iako je poskupelo više od 100 odsto, što znači da se unapred zna da će prinos pšenice podbaciti“, rekao je poljoprivrednik iz Kličkovca kod Požarevca Zlatko Marković.

On je rekao da je kilogram NPK đubriva prošle godine koštao oko 42 dinara, a da je sada oko 82 dinara i da su u tom procentu poskupeli i KAN, pa je kilogram 120 dinara, a MAP-a 100 dinara.

Adama Sultan 1120x180

Dodao je da su 2012. godine cene žitarica bile skoro iste kao i ove godine, a da je tada tona đubriva koštala 200 EUR, a danas je više od 1.000 EUR.

Marković je rekao da je za hektar pšenice potrebno oko 300 do 350 kilograma mineralnog đubriva što znači da će poljoprivrednike samo za toliku površinu đubrivo koštati 500 EUR, a onima koji seju po nekoliko desetina hektara biće potrebno “malo bogastvo” samo za đubrivo.

galenika psenica LG 1120x185px

Poljoprivrednici nemaju nikakve povlasnice ni za kupovinu goriva i litar plaćaju 172 dinara, pa pozivaju državu da pomogne setvu subvencijama iz državne kase, a u suprotnom najavljuju protest.

PROČITAJTE I...  Počela žetva pšenice u ataru opštine Vrbas

Proizvođači mineralnog đubriva i uvoznici rekli su da je zbog poskupljenja gasa nestašica mineralnog đubriva i u svetu, a uz to je poskupeo i transport, dok na domaćem tržištu nedostaje sumporna kiselina. Usled tako velikog poskupljenja neki uvoznici mineralnog đubriva smanjuju uvoz zbog rizika da ga neće prodati.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Izvor: Beta

Prethodni tekstDRVENI PEPEO kao đubrivo: Pravilnom upotrebom do rezultata
Sledeći tekstŽena u kozarstvu: Kozjim proizvodima poboljšava zdravlje ljudima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime