Žena u kozarstvu: Kozjim proizvodima poboljšava zdravlje ljudima

0
544

Nesvakidašnja priča Milevke Belje iz Dolova datira još iz vremena kada je pre 20 godina zbog zdravstvenih problema odlučila da počne da se bavi kozarstvom.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Pre nego što je počela da se bavi ovim poslom Milevka Belja radila je kao električar u pančevačkoj azotari, tadašnjem “Petroremontu”. Ostavši bez posla, ali i zdravlja krenula je sa proizvodnjom mlečnih prozvoda.

Danas ova porodična farma broji 40 koza, od čijeg mleka se proizvodi čisto zdravlje, a subotom se na Pančevačkoj pijaci ispred njihove tezge formira dugačak red. Verni kupci se često vraćaju sa rezultatima krvne slike kako bi polazali tetka Mici, da su poboljšali svoje zdravlje zahvaljujući upravo njenim proizvodima.

Adama Sultan 1120x180

Interesantno je napomenuti da je jedan od tri sina imao problema sa astmom, koji su vremenom uspešno sanirani zahvaljujući upravo kozjim mlečnim proizvodima.

Kao i u svakom drugom poslu i ovom treba pristupiti sa puno pažnje, posvećenosti i ljubavi, ističe naša sagovornica. Kada imate životinje ne postoji praznik niti godišnji odmor, a radnji dan traje 24 sata , 365 dana u godini. Uskoro je kraj sezone i prestaje se sa proizvodnjom sira, posle toga nastupa sezona jarenja, gde takođe ima mnogo posla.

galenika psenica LG 1120x185px

Zahvaljujući kozama othranila tri sina

Na farmi porodice Belja proizvodi se pretežno kozji mlad sir, ali tu su i kefir, surutka, krem sir, halumi sir, kao i sir u maslinovom ulju i brojni drugi specijaliteti i varijacije mlečnih proizvoda u čiji prelep ukus smo mogli i sami da se uverimo. Nedeljno se proizvode oko 60-70 kilograma sira.

PROČITAJTE I...  Uzgoj koza i proizvodnja kozijeg sira u Slankamenu
kozji sir
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Kozji sir vrhunskog kvaliteta uvek svež, a kupaci dolaze i iz većih gradova tražeći koji kilogram više. Milici na farmi pomaže suprug i deca kada im obaveze to dozvole, uprkos tome nije lako, jer veći deo posla Milica ipak vodi sama.  Vredna i posvećena ona je ipak sama žena u proizvodnji , ali i u kući.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Zahvaljući kozama i Milicinom radu i konstantnom izučavanju tehnologije proizvodnje sira, porodica Belja je odhranila troje dece, tri sina.

Svojevrsnost ovog sira leži u tome što nemaju specifičan miris svojstven kozjim proizvodima, a tajna leži u ishrani životinja. Veoma važna stvar u proizvodnji jeste i higijena o kojoj Milica dosta vodi računa.

koze stala
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Jedan od glavnih izazova je hrana za koze. Samo ove godine tokom kosidbe dok su jedan deo sena nosili ka farmi, sa njive im je ukradeno preko 200 bala sena, što je u velikoj meri umanjilo zaradu.

Upitali smo našu sagovornicu šta bi savetovala mladim ljudima koji nameravaju da se vrate na selo, i ona nam je rekla da pre svega mora da se vole životinje i sve što uz njih ide. Zna mnoge koji su pokušali i na žalost nisu uspeli, jer nisu dovoljno voleli ovaj posao. Zarada je dobra, ali mora da se ide polako i strpljivo. Potrebna je velika odgovornost , posvećenost i ljubav prema kozama.

Prethodni tekstNestašica mineralnih đubriva – šta će biti sa setvom i prinosom pšenice?
Sledeći tekstRobne rezerve POVEĆALE otkupnu cenu kukuruza

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime