DRVENI PEPEO kao đubrivo: Pravilnom upotrebom do rezultata

0
8080
basta
Foto: Pixabay

Drveni pepeo može da bude vrlo koristan u organskoj bašti, ali može i da našteti biljkama ukoliko se sa njim ne rukuje kako treba. Zato smo za vas izdvojili njegova najbitnija pozitivna svojstva, kao i situacije kada može da bude štetan.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

U ovom članku ćemo objasniti ulogu pepela od drveta kao prirodnog, organskog đubriva za baštu, ali i kao zaštitnika od štetočina. Da li ga treba koristiti? Kratak odgovor je da, ali morate da budete oprezni kako i gde ga primenjujete.

Drveni pepeo je odličan izvor kalijuma za biljke. I ne samo to, upotreba pepela u bašti pruža mnoge hranljive elemente u tragovima koji biljkama trebaju i najbitnije – mogu da ga apsorbuju.

Kalif i Mistral 1120x180

Međutim, prihranu od drvenog pepela je najbolje koristiti razblaženu ili najpre kompostiranu zajedno sa ostatkom komposta. To je zato što drveni pepeo stvara natrijum hidroksid i soli ako se navlaži. U malim količinama one neće da prave probleme, ali u većim količinama mogu da izgore biljke.

Kao prihrana, drveni pepeo odlično se pokazao za korenasto povrće, kao što su cvekla, šargarepa, zatim, za pradajz, bundevu, tikvicu, kao i za kupusnjače.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Pored navedenog, treba znati da nisu sva đubriva od drvenog pepela ista. Ako je pepeo iz vašeg šporeta ili kamina od tvrdog drveta, poput hrasta i javora, hranljivih materija u njemu će biti mnogo više. Ako je pepeo nastao uglavnom sagorevanjem mekog drveta, poput bora ili jele, u pepelu će biti manje hranljivih materija i minerala.

PROČITAJTE I...  Čaj od komposta: Odlična prirodna prihrana koja podstiče zdrav rast biljaka

Drveni pepeo koristan i kao zaštita od štetočina

Osim za prihranu biljaka, drveni pepeo je veoma koristan za suzbijanje raznih štetočina. So u drvenom pepelu ubiće mnoge dosadne štetočine, kao što su puževi, kao i neke vrste mekih beskičmenjaka.

MPS2022 GBaneri

Kako biste koristili drveni pepeo za subijanje štetočina, jednostavno pospite po zemlji oko biljaka koje su napadnute. Međutim, ukoliko se drveni pepeo pokvasi, moraćete da sipate novu turu, jer voda ispira soli koje, zapravo, čine pepeo delotvornim.

Takođe, možete ga mešati sa raznim biljkama koje služe kao prirodni insekticidi (ljuta paprika, lavanda, mačina dušica).

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Još jedna karakteristika pepela je da može da promeni pH vrednost zemlje, odnosno da je poveća i smanji kiselost tla.

Generalno, dovoljno je dodati maksimalno jedan kilogram drvenog pepela na površinu od 10 kvadrata u nekoliko navrata. Zatim zemlju prekopati, kako bi se pepeo izmešao sa njom.

2022 Custodia 1120x1080

Svakako, treba pripaziti da se pepeo ne baca na mesta u bašti gde već imate ili želite da posadite biljke koje traže kiselo tlo, poput borovnice ili brusnice.

PROČITAJTE I...  Idealno vreme za kalcizaciju zemljišta

 

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo ukoliko se naš portal navede kao linkovani izvor.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180
Prethodni tekstNedimović: Produžen rok za državne kredite za repromaterijal za setvu
Sledeći tekstNestašica mineralnih đubriva – šta će biti sa setvom i prinosom pšenice?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime