Nezadovoljstvo raste: Povrtari ponovo besplatno delili paradajz građanima

0
122
Agrosaveti - paradajz

Poljoprivrednici su danas u Leskovcu građanima besplatno delili paradajz nezadovoljni zbog niske cene. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je planirano da se ministar Branislav Nedimović sastane sa povrtarima u ponedeljak.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Leskovački poljoprivrednici su podelom besplatnog paradajza ponovo iskazali nezadovoljstvo zbog cene koja se u prodaji na veliko kreće od samo 10 do 25 dinara.

Poljoprivrednici, koji su i prošle nedelje delili paradajz građanima, tvrde da je cena niska zbog uvoza iz zemalja u okruženju.

Adama Sultan 1120x180

Građanima Leskovca je danas podeljeno oko tri tone paradajza.

Povrtar iz Lebana Žarko Nikolić rekao je da su nezadovoljni posle prošlonedeljenih razgovora sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede. Kazao je da povrtari traže da paradajz bude proglašen za stateški proizvod i da se zaštiti od uvoza od 1. juna.

galenika psenica LG 1120x185px

„Da ne može niko da uvozi šakom i kapom. Mnogi su propali, a paradajz ako pukne, onda staje i proizvodnja ambalaže i ugostiteljstvo“, rekao je Nikolić i dodao da izvoz još nije krenuo, tako da povrtari očekuju da bude postignut dogovor sa vrhom države.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja paprika na otvorenom u selu Ravnje

Navodi da se paradajz najviše uvozi iz Albanije, Grčke, Turske i drugih zemalja, kao i da sada svaka registrovana firma ima pravo na uvoz.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Predsednik kriznog štaba povrtara Aleksandar Kostić je rekao da je razgovarao telefonom sa ministrom Nedimovićem i da će ministar doći u ponedeljak i sastati se sa nezadovoljnim povrtarima.

Dodao je da je veliki problem i to što poljoprivrednici nemaju još procenu štete zbog niske cene paradajza. Poručio je da je jedna od najvažnijih stvari da se spreči uvoz paradajza od 1. juna do 30. novembra.

Izvor: Vesti

Prethodni tekstKosidba na Rajcu biće održana 16-18. jula
Sledeći tekstAgencija za bezbednost saobraćaja održala predavanje traktoristima u Novom Selu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime