Krčedinska zemlja najbolja je za proizvodnju paradajza kaže za našu emisiju Zorica Kapuran koja više od decenije seje paradajz, te od njega pravi sok od paradajza koja je zimnica mnogobrojnim domačinstvima. I ove godine, kraj leta rezervisan je za porudžbine, telefon je usijan a paradajz dobro rodio.
Šljivar je dugogodišnje opredeljenje, rodne sorte koju uzgaja porodica Kapuran. Stara sorta u tipu krupnijeg čerija. Veoma je ukusan i socan jer su mu slad i aroma veoma ujednačeni. Ova sorta pokazala se kao odlična za pripremanje soka od paradaiza. Predpostavlja se da su ga naši stari nazvali šljivar, jer oblikom podseća na šljivu.
Pasiranje paradajza
„Ja sam seljačko dete, inače i to sam radila, sa majkom na malu pasirku za kućne potrebe cedili smo oko sto litara godišnje. Kako su se vremena menjala, zene imaju sve manje vremena, mi imamo njivu u Krčedinu i dobar paradajz, odlučili smo se da krenemo u proizvodnju pasiranog paradajza, imamo ovu veliku mašinu, koja vrlo uspešno cedi paradajz i brzo.
Paradajz se stavlja u veliko korito gde se pere. Znači, to je prva voda, onda iz te prve vode ide ovde u ovaj drugi deo korita, gde se ponovo pere. onda ga sipamo ovde u ovaj deo mašine, gde se mašina, naravno, uključi i cedi se. Znači, ide cedjeni paradajz, gde mi točimo potrošačima, u količinu koju oni žele, naravno. Žene uzimaju, najviše ovaj taj cedjeni paradajz, gde ga nose odmah kući, i odmah kuvaju. Jel’ to je poluproizvod, koji je kvarljiv, naročito na ovim visokim temperaturama, te ga je potrebno odmah po preuzimanju ukuvati i naravno po ukusu začiniti. I to je zimnica za celu godinu.“ kaze za naš portal Zorica.
Šljivar odičan za sok od paradajza
Šljivar se pokazao kao odlična sorta za pravljenje soka. Na jednom stablu može biti od 6 do 8 plodova. Ova rana sorta traje do 115 dana
Pristupačnija cena je za poluproizvod koji zahteva finalno dokuvavanje, dobije se priblizno isto litara koliko se kupi soka jer je ova sorta veoma sočna, kaže Zorica. Kvalitet ovog soka ne može da se meri sa kupovnim sokom kupljenim u marketima, po vrlo niskim cenama
„Pristupačna je cena u marketima, kaze Zorica, „ali ja ne znam koji je to kvalitet, naravno. Ljudi moraju sami da se opredele šta je kvalitetnije a šta nije. Ja mislim ipak da je ovo kvalitetnije, jer mi cedimo na licu mesta kad dođu potrošači. Znači, vide proceduru, cedimo, sipamo i nose kući da kuvaju. Mislim da je mnogo zdravije i kvalitetnije“.
Povrće koje kuvanjem zadržava hranjive materije
Paradajz je retko povrće kojem se tokom kuvanja povećavaju hranjljivi sastojci. Naime likopen koji se zadržava i čija se koncentracija kuvanjem povećava pomaže u smanjenju nivoa masti u krvi, bržem vremenu oporavka posle vežbanja, zdravijoj koži i smanjenom riziku od raka prostate. . Osim vitaminom C i likopenom paradajz je bogat kalijumom i folnom kiselinom.
U 6 odvojenih studija, otkriveno je da pijenje jedne do jedne i po šolje soka od paradajza dnevno tokom 6 nedelja smanjuje nivoe LDL ili „lošeg holesterola“ i povećava nivoe HDL ili „dobrog holesterola“, što znači da bi rizik od kardiovaskularnih bolesti potencijalno mogao da bude smanjen. Preporuka naše domačice Zorice jeste da kupovne sokove zamenimo domaćim proizvodima, zdravim sokom od paradajza šljivara.
Pogledajte iskustva drugih koja mogu pomoći i vama!
Facebook Agrosaveti stranica posvećena poljoprivredi i svim informacijama vezanim za nju.
Prati emisiju „U našem ataru“ koja se emituje već 21 godinu.
Svake nedelje donosimo vam sveže informacije o iskustvima poljoprivrednika iz cele Srbije
na youtube kanalu Vertigo produkcije.