Obaranje otkupne cene mleka tera stočare na protest ispred Vlade Srbije

0
194
mleko
Foto: Pixabay.com

Proizvođači mleka, koji su blokirali magistralni put u Mrčajevcima kod Čačka pre dva dana, kažu da će, ukoliko država ne zaustavi obaranje otkupne cene mleka, u petak 3. februara otići da protestuju ispred Vlade Srbije.

Adama Asorbital 1120x180

U znak protesta, stočari iz Centralne Srbije, Vojvodine i Mačve, prosipali su mleko na put pre dva dana na blokadi raskrsnice ka Kraljevu, Preljini i Kragujevcu. Proizvođač mleka iz Kraljeva Predrag Veljović rekao je da problem jedino može da reši predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On ističe da su proizvođači mleka došli u situaciju da se cena mleka „obara“ za 20 dinara po litru i da je to neizdrživo za njih, piše Nova.

Podsećamo, ovih dana mlekare su počele da smanjuju cene mleka koje su podignute pre nekoliko meseci kada se pojavila nestašica i nakon što im je odobren uvoz, jer sada uvoze ogromne količine i obaraju cene domaćeg mleka.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Proizvođači mleka danima unazad apeluju na hitnu reakciju države kako bi se zaštitila domaća proizvodnja mleka i mlečno govedarstvo, šaljući niz predloga na koji način može da im se pomogne.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Sepci

Farmeri su prošle godine za dva kvartala dobili premiju od 15 dinara po litru, ali je sada smanjena na 10 dinara. Sada traže da se poveća na 20 dinara po litri, kao i da se smanji veliki uvoz i dozvoli izvoz mleka. Takođe, traže da se što pre isplate dugovi po osnovu premija i subvencija. Sve predloge stočara za pomoć države možete pročitati u članku Proizvođači mleka: Ako država ne pomogne hitno, slede protesti.

1120x180px
Prethodni tekstPogledi na AGRAR: Pune mesare lošeg mesa iz uvoza, prazne staje i obori
Sledeći tekstAutohtona VIŠNJA PRIMA slatka gotovo kao trešnja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime