Uzgoj krava na otvorenom u selu Stubline

0
2492
Agrosaveti - Uzgoj krava na otvorenom 04

Dušan Stamenić iz sela Stubline, nedaleko od Obrenovca, obrađuje 11 hektara zemljišta i ima 15 krava simentalske rase i par bikova ali i planove da proširuje proizvodnju. U tome će mu, kaže, umnogome pomoći i bespovratna sredstva republičkog Ministarstva poljoprivrede. Kako nam je rekao, godinu dana su strpljivo čekali na povratnu informaciju iz Ministarstva, a ovih dana poštar im je pozvonio na vrata i uručio im rešenje.

Adama Maganic 1120x180

Bespovratna sredstva za mehanizaciju

Nada se da će do kraja ove godine, pomoću tog novca, biti u prilici da realizuje svoje ambiciozne planove, da poveća broj grla, izgradi prateće objekte ali, pre svega, da će moći da kupi svu neophodnu mehanizaciju bez koje je gotovo nezamisliv rad današnjih farmera. Među prioritetima su mu kupovina TMR miksera za ujednačavanje hrane, mlina za zrno, prskalice i muzilice. Sve navedeno će mu, kako kaže, umnogome olakšati rad na farmi.Agrosaveti - Uzgoj krava na otvorenom 03

Želeo je Dušan i ranijih godina da konkuriše za razne subvencije ali su ga u toj nameri uglavnom stopirale komplikovane administrativne procedure i velika kašnjenja u odobravanju sredstava.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Uzgoj krava na otvorenom 01

Dušan kaže da je njegovo rodno selo Stubline, poslednjih godina gotovo opustelo. Ostala su još samo staračka domaćinstva i po neki njegovi vršnjaci, koji, poput njega žele da nastave viševekovnu stočarsku tradiciju svojih predaka.

PROČITAJTE I...  Prolećna setva: Posao strahovanja i nadanja

Uzgoj krava na otvorenom rentabilniji

Svaki njegov slobodan trenutak podređen je imanju i brizi o kravama, koje su gotovo cele godine na otvorenom. Dušan kaže da je uzgoj krava na otvorenom višestruko isplativiji, navodeći veću produktivnost kada je u pitanju količina mleka na mesečnom nivou ali i uštedu na izgradnji objekata. Manje je i bolesti kod krava, kako dodaje naš domaćin.

galenika Plavo ulje 1120x180

Agrosaveti - Uzgoj krava na otvorenom 02

Ove godine eksperimentalno su odradili senažu u folijarnim rolo balama za koje su čuli da su se kod mnogih domaćina pokazale efikasnijom i isplativijom. Strogo vode računa o tome da kravama daju zdravu, izbalansiranu hranu koja doprinosi smanjenju bolesti kod krava.

Agrosaveti - Uzgoj krava na otvorenom 06

Petnaestak grla muznih krava simentalske rase Stamenićima daju oko 40 hiljada litara mleka koje predaju beogradskom „Imlek“-u. Trude se da povećaju količine, a kvalitetom su zadovoljni.

Adama Forapro 1120x180

Poruka svim mladima u Srbiji

Uprkos stalnoj oscilaciji cena, ali i mnogih drugih nepovoljnih faktora u domaćoj proizvodnji mleka, Dušan ne odustaje. Sve navedene razloge smatra i svojevrsnim izazovima i barijerama, koje se trudi da premosti na najpovoljniji način.

PROČITAJTE I...  Šta je sa konkursom za mlade poljoprivrednike?

Agrosaveti - Uzgoj krava na otvorenom 05

Dodajmo da je Dušan završio Ekonomski fakultet sa visokim prosekom, nakon toga je specijalizirao na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu ali je odlučio da ostane u svom selu i uzgaja krave, čime je, pored ostalog, kako nam je rekao, želeo da pošalje poruku mnogim mladim ljudima u Srbiji.

BioPlug 728x90px

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstProizvodnja malina u Bogatiću
Sledeći tekstOrganska proizvodnja voća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime