Autohtona VIŠNJA PRIMA slatka gotovo kao trešnja

0
177
visnja
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

U Feketiću, selu u opštini Mali Iđoš u Bačkoj svako dvorište ima par stabala višnje sorte „prima“. Plodovi su tamnocrvene boje, slađi od višnje, kiseliji od trešnje,  dobri za konzumaciju u svežem stanju, ali i za preradu. Otporna je voćka na bolesti i štetočine, te joj nije potrebna zaštita i odličan izbor za organski ili eko uzgoj.

Adama Asorbital 1120x180

Prima višnja je autohtona vrsta. Pripada tipu marele, prirodnom hibridu između trešnje i višnje. U Feketić su je doneli mađarski vojnici iz Bosne i Hercegovine za vreme austrougarske vladavine. Zanimljivo je i to da se nije kalemila, već se sadila i razmnožavala iz korenovih izdanaka.

Odeljenje za priznavanje sorti Ministarstva poljoprivrede Srbije je 2013. godine priznalo je ovu višnju kao posebnu sortu i od tada nosi naziv „prima“.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Prima ima uspravno stablo, gustu krošnju, kožaste i dele listove tamnozelene boje. Zato što je uspravnog rasta, pogodna je za gustu sadnju. Plodovi su sočni, srednje krupnoće i čvrstine, prijatnog ukusa sa dosta hranljivih materija. Bela Bojtoš, predsednik Saveta Mesne zajednice Feketić rekao je svojevremeno za RTV da ova višnja ima do 70 odsto više antioksidanata od bilo koje druge sorte na svetu.

PROČITAJTE I...  Zamrzavanje kajsije: Deset godina iskustva u pripremi voća za izvoz
Prethodni tekstObaranje otkupne cene mleka tera stočare na protest ispred Vlade Srbije
Sledeći tekstPogledi na AGRAR: Stanje u sektoru proizvodnje mleka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime