Pirotski kačkavalj: Priča stara vekovima konačno je zapisana

0
368
Agrosaveti - Pirotski kačkavalj 01

Priča o pirotskom kačkavalju traje vekovima, ali je sada prvi put zapisana. Rado viđen gost kraljevskih i predsedničkih trpeza, pirotski kačkavalj je konačno dobio svoju knjigu zahvaljujući jednom pirotskom istoričaru. U toj knjizi izneti su mnogi podaci nepoznati javnosti.

Adama Maganic 1120x180

Bez staroplaninskih ovaca ne bi mogao ni da se zamisli čuveni pirotski kačkavalj. U knjizi Pirotski kačkavalj – priča o najpoznatijem srpskom siru kaže se da su Piroćanci recept dobili od Crnovunaca, nomadskih stočara iz Grčke.

Autor knjige, istoričar Davor Lazarević, potvrdio je RTS-u da su brojne legende o ovom kačkavalju zasnovane na istinitim događajima, pa tako i ona da je pirotski kačkavalj, kao vrhunski delikates, bio na trpezi američkog predsednika, kao i na kraljevskoj trpezi srpskih vladara krajem 19. i početkom 20. veka.

MPS baneri II

Možda niste znali, ali između dva svetska rata izvoz kačkavalja bio je vredan 15 miliona dolara, dok je na Staroj planini bilo 350,000 ovaca. U to vreme kačkavalj je izrađivan na bačijama.

Posle 1945. godine prelazi se na industrijsku proizvodnju i tehnološki proces se donekle menja. Danas, proizvodnja pirotskog kačkavalja je mala, gotovo simbolična, te je knjiga o najboljem srpskom siru izazov za buduće generacije.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Tradicija proizvodnje pirotskog kačkavalja može da se čuva i pisanom rečju. Ipak, najbolji način je svakodnevna priprema po starom receptu, ručno u korpi od leskovog pruća.

PROČITAJTE I...  Generacijska proizvodnja sira u Čurugu

Izvor: RTS

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO
Prethodni tekstApel za pomoć: Izgorelo skladište sa hranom u poljoprivrednoj školi u Svilajncu
Sledeći tekstBrzo i lako UKLONITE nalepnicu i OČISTITE lepak sa tegle ili flaše

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime