Uzgoj koza i proizvodnja kozijeg sira u Slankamenu

0
2527
Agrosaveti---uzgoj-koza---kozji-sir---Slankamen---01

UZGOJ KOZA NA OBALI DUNAVA

Kada dođete u Stari Slankamen, obično ste tu zbog Dunava, ribe, vina. Međutim tu među starim lagumima srešćete i gospođa Radmilu i njenog supruga Đuricu sa njihovim stadom koza. Kada su otišli u penziju vratili su se iz Sremske Mitrovice u Đuricinu rodnu kuću. Poveli koze, uvećali stado i apsolutno im se posvetili. A dolazak u Stari Slankamen se ispostavio kao odličan potez za uzgoj koza.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

“Tamo u Mitrovici smo imali nekoliko koza, i nisam mogla prodati nikome mleko, a ovde je druga priča. Ovde dolaze beograđani koji znaju šta je zdrava hrana, pa kupuju. Tako da se stado uvećavalo, malo po malo. Ja nisam znala koju bih prodala, bilo mi je žao da se rastanem od koza, pa se slabo prodavale, a one su reproduktivne vrlo, i tako smo uvećavali.” – priča nam Radmila.

Ipak su ih pomalo godine usporile, te danas imaju 9 koza i 20-ak jarića. Svaka ima svoje ime i svoj karakter, priča nam Radmila. Međutim sve se odazivaju na “Mila”, slušaju je, te nije problem kada ih vodi na obližnju ispašu. Ispaša jeste velika obaveza, priča nam naša domaćica, međutim tu je i računica.

2022 Custodia 1120x1080

Agrosaveti---uzgoj-koza---kozji-sir---Slankamen---03

“Koze su nam na ispaši kad god je lepo vreme. Ali obaveza je to. Jedan mora po čitav dan da ih čuva na ispaši, međutim, da nije toga, da su samo na jaslama, ne bismo mogli opstati.” – kaže naša domaćica.

PROČITAJTE I...  Stado koza u selu Radinac

NA OSTRVO, KAO NA IGRALIŠTE

Naše domaćine smo obišli jednog kišnog dana, te su koze ostale kući, iako su jasno pokazivale koliko im to smeta, jer su navikle na brst, priča nam Radmila. Osim na pašu koja se nalazi na brdima iza kuće, ove koze se često voze i čamcem do obližnjeg ostrva, na kojem uvek ima lepe trave, i debala koje donese Dunav, pa im to dođe kao igralište.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

“Trava, brts to je za njih, to njima godi. Evo danas je kiša pa ih nismo vodili, i videli ste jasle su pune, ali one nisu zadovoljne, hoće da idu.”

Agrosaveti---uzgoj-koza---kozji-sir---Slankamen---02

A koze daju mleka onoliko koliko imaju kvalitetne hrane. Ako je paša dobra, uz malo zrnaste hrane, bude oko 3-4 litre, kaže nam Radmila.

MPS2022 GBaneri

Pravi gospođa radmila preko 15 vrsta sireva od kozjeg mleka. U nekima smo i mi uživali, a s obzirom na to da u Starom Slankamenu ima puno vikendaša, Beograđana, plasman ovih delicija nije problem.

“Imamo sada već naše stalne mušterije. A i kada je neko dole na plaži, ili u šetnji ja pozovem da svrate da probaju sir. Mnogi kažu ne volimo, to se oseća. Onda ih namolim da probaju, pa kad shvate da je sir lep i kvalitetan uvek se vrate i povedu nekog svog prijatelja, to je najbolja reklama.” – kaže Radmila.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---uzgoj-koza---kozji-sir---Slankamen---01 Agrosaveti---uzgoj-koza---kozji-sir---Slankamen---05

Osim sireva, tu je naravno i surutka po koju ljudi dolaze kao po lek, kao i po loj za decu koja imaju bronhitis. Gospođa Radmila smatra da kozarstvo ima perspektivu, ali zahteva i punu posvećenost, posebno ako se mleko prerađuje. Njih subvencije nisu zanimale, te se nisu upuštali u procedure matičenja. I bez toga već 20 godina drže koze i kako kaže naša domaćica i kad dođe vreme da se kreće pomoću štapa, koza se neće u potpunosti odreći.

PROČITAJTE I...  Svrljiška ovca u selu Milanovac

Prethodni tekstProizvodnja višanja i njihova prerada
Sledeći tekstOriginal Srbija

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime