Biljni biftek proizveden tehnologijom 3D štampe

0
909
Agrosaveti - Biljni biftek 01

Italijanski bioinženjer Đuzepe Šonti izumeo je zamenu za meso na bazi biljaka koja se proizvodi pomoću visokorazvijene tehnologije štampanja. Kako bi svoje revolucionarno dostignuće učinio dostupnim na svim svetskim tržištima, osnovao je kompaniju Novameat.

Adama Maganic 1120x180

Za razliku od konkurenata, Novameat se koncentriše na imitiranje vlaknaste teksture mesa. Šonti ju je postigao koristeći znanja iz oblasti tkivnog inženjeringa i bioštampe.

Za pravljenje trodimenzionalnog „mesa bez mesa“ upotrebljava se pasta od prirodnih biljnih sastojaka. Ona se propušta kroz štampač kako bi se dobio krajnji proizvod. U toku jednog sata moguća je proizvodnja 200 grama mesa po ceni od četiri evra. Pored govedine, tehnologijom 3D štampe može da se pravi i piletina, kao i druge vrste mesa.

MPS baneri II

Inspiracija za nastanak Novameat bila je dvojaka. Šonti je prvenstveno bio zabrinut za održivost planete. Stočarstvo u ogromnoj meri crpi ograničene vodne i zemljišne resurse i stoga je, zarad opstanka čovečanstva, potrebno pronaći alternativu za govedinu. Potrošnja crvenog mesa svakako je odranije dovedena u vezu sa povećanom stopom smrtnosti uzrokovanom hroničnim bolestima.

PROČITAJTE I...  Da li su proizvodi na rafovima u Srbiji bezbedni?

Rešenje za svetski problem gladi

Pored toga, „odštampano“ meso moglo bi da bude rešenje za svetski problem gladi i nestašice hrane. Novameat može da bude sterilisana i upakovana i da „prelazi“ dugačak put. Dodatna prednost ove vrste hrane je i to što za svoje čuvanje ne zahteva niske temperature.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Ukoliko do sada i niste povezivali ovo dostignuće sa naučnom fantastikom, sada hoćete! U Šontijeve „bifteke“ moguće je ubrizgavanje lekova što bi pomoglo obolelim ljudima na udaljenim lokacijama.

Izvor: Agronews, Energetski portal

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO
Prethodni tekstBrendiranje organskih proizvoda siguran put do lojalnih potrošača
Sledeći tekstSremska korpa tradicionalnih proizvoda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime