Uzgoj koza u Šumadiji

0
2745
Agrosaveti---Uzgoj-koza-u-Sumadiji---03

Kada sam se na imanju svoga oca Milovana, prvi put suočila sa stadom koza, bila sam ubeđena da će me, ukoliko ih budem pomazila ujesti. O tim životinjama, do tada sam znala vrlo malo.‚‚ – priča nam o svojim počecima bavljenja kozarstvom, 36 – ogodišnja Jelena Paunković, rođena Jagodinčanka. Od tog trenutka, prošlo je 6 godina. Danas gotovo da nema problema vezanog za njihov uzgoj, koji ne bi umela da reši. Kao gradsko dete i devojka koja je godine studiranja provela u Beogradu, gde je stekla i prvo radno iskustvo u lokalnoj izdavačkoj kući, nije imala prilike za druženjem sa životinjama.

Adama Maganic 1120x180

Ekonomista i umetnik na farmi koza

Ni Jelenin tata Milovan nije imao prethodnog iskustva u poljoprivrednim poslovima. Nakon višedecenijskog rada u preduzetničkoj firmi, kupio, najpre svoje prvo stado ovaca, a potom je želeo da se oproba i u uzgoju koza. Jelena izrazila želju da se vrati u rodno mesto. Njen četiri godina mlađi brat Jovan, koji je završio Art menadžment, teško je pronalazio posao u svojoj struci. Odlučili su da započinu porodičnig biznis. 2012 – ta, bila je godina preokreta u njihovim životima.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja kozjeg sira u selu Glušci

Agrosaveti---Uzgoj-koza-u-Sumadiji---02

Kosačice lokalnih pašnjaka

Sledile su godine adaptacije, edukacije i potrage za najrentabilnijim rešenjima. Prvo stado alpskih koza kupili su putem oglasa. Podigli im namenski objekat, napravili biznis plan i počeli sa primenom teorijskih znanja sa interneta u praksi. Konsultovali su se Paunkovići i sa iskusnim uzgajivačima koza. Usvojili su sve neophodne informacije i prilagodili ih uslovima u kojima su oni započeli proizvodnju. Ishrana njihovih koza, kako nam priča Jelena, je isbalansirana a zasniva se na zdravoj, netretiranoj lucerki, zobu, ječmu, kukuruzu, rezancima šećerne repe. Koze su poznate, kako uz osmeh dodaje naša sagovornica po tome da nisu probirljive i da su najbolje „kosačice“ okolnih pašnjaka.

MPS baneri II

Mladi izbegavaju rad na selu

Njihovih 25 alpskih koza, ušuškanih u malom selu Crnče, nadomak Jagodine, nisu umatičena. To će biti jedan od njihovih glavnih prioriteta u narednoj godini. Što zbog želje da imaju kvalitetno stado, ali i zbog mogućnosti za dobijanjem državnih subvencija.

Jelena kaže da se svih ovih godina nisu susretali sa ozbiljnijim bolestima svojih koza, što pripisuje podneblju na kojem imaju ispašu, od proleća do kasne jeseni. Jelena uz osmeh dodaje da su se Jovan i ona vremenom priučili i za veterinarske poslove kao i za samo jarenje.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---Uzgoj-koza-u-Sumadiji---01

Zadovoljni su, kaže ona, i količinom mleka koje im njihove koze daju, u proseku 3 litre dnevno. Ali ih brine manjak radne snage. U selu Crnče, na kojem su zasnovali proizvodnju, živi jedva 200 meštana. Mladi iz okolnih mesta, prema rečima naše sagovornice, jednostavno ne žele da se late poljoprivrednih poslova.

PROČITAJTE I...  KAKVE su ŠTETE nastale od posledica POPLAVA u Jagodinskoj opštini

Sirevi Paunkovića – mala mlečna remek dela

Ono što im nije predstavljalo problem, jeste pronalaženje puta do potrošača. Konsultacije sa tehnologom, Jelenino znanje iz oblasti ekonomije i Jovanovo iz art menadžmenta, pokazali su se kao savršena kombinacija za proizvodnju, najpre mladog kozjeg sira, a potom i dimljenog kozjeg kačkavalja. Njihova mala mlečna remek dela, za kratko vreme postala su svojevrsni brend gazdinstva Paunković.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Agrosaveti---Uzgoj-koza-u-Sumadiji---04

Jelena kaže da se nisu još dovoljno pozicionirali na domaćem tržištu, te ne bi volela da odaje recepturu. Želja im je da, u godinama koje slede, udvostruče trenutnu proizvodnju. Na oko 25 kilograma kačkavalja mesečno, ali i da se oprobaju u pravljenju kozjeg kiselog mleka. Trenutno se njihovi proizvodi prodaju u Jagodini, ali bi voleli da se za njih zainteresuju i neki od poznatih beogradskih restorana.

U planu mini klanica sa preradom kozjeg mesa

Plan im je da, u doglednoj budućnosti, njihove sireve, ali i druge proizvode, konzumiraju i na inostranim trpezama. Ipak, su svesni da ih do tada očekuje još puno rada i truda. Želja im je da nabave mini hladnjaču, ali i da na njihovom gazdinstvu zaživi mini klanica sa preradom mesa, pre svega dimljenih kobasica od kozjeg mesa. Prioritetna im je zamena postojećeg stada za umatičene koze. Jedan od razloga za takvu odluku jeste potreba za podizanjem kvaliteta ali i mogućnost za dobijanjem podsticajnih sredstava države.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Trude se da im taj posao ne predstavlja samo radnu obavezu, već i zadovoljstvo boravka u prirodi i druženja sa životinjama. Najvažnije im je da su, zahvaljujući kvalitetu svojih sireva, dobili „zeleno svetlo“ od kupaca. To im je dovoljna motivacija za postizanjem zacrtanih ciljeva, korak po korak.

PROČITAJTE I...  Uzgoj koza i proizvodnja kozjeg sira na Popovici

Prethodni tekstUzgoj mangulica u Kovilju
Sledeći tekstMladi zasadi voća u Šumadiji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime