Popis poljoprivrede u oktobru

0
153
selo poljoprivreda
Foto: Pixabay

Popis poljoprivrede Srbije obaviće se od 1. oktobra do 15. decembra ove godine kažu iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Adama Sultan 1120x180

Kako je naveo direktor RZS-a Miladin Kovačević, popisom treba da se obezbedi sveobuhvatni, međunarodno uporedivi pregled strukturnih karakteristika nacionalne poljoprivrede, kao i osnov za kreiranje održive agrarne politike.

Prema njegovim rečima, popis će se finansirati iz budžeta Srbije i pristupnih fonoda EU IP 2018, a  preliminarne rezultate ćemo znati najkasnije do 31. januara 2024. godine, a konačni, sukcesivno do kraja 2025. godine.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Kako je istakao, u popisu će učestvovati ukupno 4.000 ljudi, od čega 3.000 popisivača, a biće obuhvaćeno oko 680.000 domaćinstava, pravnih lica i preduzetnika koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom.

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede Milica Đurđević precizirala je da će popisom biti obuhvaćena poljoprivredna gazdinstva, porodična poljoprivredna gazdinstva, ako i nosioci poljoprivrednih gazdinstava koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava.

BioPlug 728x90px

Popisom se očekuju informacije i sveobuhvatni pregled kako bi se izradile baze podataka, a koji treba da doprinesu sagledavanju realnog stanja u poljoprivredi Srbije, sa čime raspolaže i šta je potrebno.

PROČITAJTE I...  Počinje anketiranje 120.000 poljoprivrednih gazdinstava

Načelnica Odeljenja statistike poljoprivrede i šumarstva RZS Dragana Marković rekla je da će od svih poljoprivrednih gazdinstava biti prikupljeni podaci o zemljištu, vrstama stoke, radnoj snazi, organskoj proizvodnji, dok će se na uzorku prikupiti karakteristike o sadnji voćnih vrsta, navodnjavanju, upotrebi đubriva, načinu držanja stoke, mehanizaciji, opremi i objektoma i obradi i održavanju žemljišta.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Izvor: Beta

Prethodni tekstNega i čišćenje papaka kod krava
Sledeći tekstProizvodnja suhomesnatih proizvoda u Kikindi i zlata vredna slanina

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime