Proizvodnja krompira u Koštunićima

0
1638
Agrosaveti - Proizvodnja krompira u Koštunićima 05

23-ogodišnji Ljubinko Jakovljević iz Koštunića, živopisnog istorijskog sela na južnoj padini planine Suvobor, kroz koje protiču četiri reke, pre nekoliko godina, imao je primamljivu ponudu za rad u Nemačkoj ali je ljubav prema rodnom selu i poljoprivrednoj proizvodnji prevagnula.

Spyrale Adama 1120x1080

Agrosaveti - Proizvodnja krompira u Koštunićima 02

Nije, kaže, hteo da bude još jedan u nizu mladih iz Srbije koji je napustio svoje imanje, želeo je da bude „sam svoj gazda“. Imao je sve preduslove za to, na njemu je da u godinama koje slede, unapređuje ono što je njegov pradeda započeo.

Podneblje pogodno za uzgajanje krompira

Podneblje je odvajkada pogodovalo intenzivnom uzgoju krompiru, što su naši domaćini okrenuli u svoju korist. Bilo je dosta eksperimentisanja i oscilacija u proizvodnji ali se krtola vremenom pokazala kao najisplativija, podjednako i crvene i bele sorte.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agrosaveti - Proizvodnja krompira u Koštunićima 03

Od crvenog krompira, najviše su i ove godine posejali visokoprinosnu nemačku sortu „Bellarosa“, dok se od belih, kasnih sorti, kako nam je rekao Ljubinko, najbolje prodaje „Agria“. Navodeći pozitivne karakteristike te sorte Ljubinko ističe da je puna suve materije i da je izuzetno pogodna za skladištenje zbog visoke otpornosti.

PROČITAJTE I...  Bespovratno 25 miliona za solarne panele na farmama

Ovaj mladi proizvođač, koji krompir gaji na oko 10 hektara zemljišta, a rekordan rod mu je bio oko 75 tona po hektaru, ističe da se nijedan korak u procesu proizvodnje ne sme zanemariti, počev od oranja i bacanja stajskog đubriva, sejanja, tretiranja hemijskim preparatima do zalivanja.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agrosaveti - Proizvodnja krompira u Koštunićima 04

Iako im se roba ne zadržava dugo na imanju, izgradili su adekvatne objekte za skladištenje krompira.

Mnogim domaćinima obilne padavine tokom juna zadale su velike glavobolje ali ne i Jakovljevićima, s obzirom na to da je njegovoj povrtarskoj kulturi svaka kap dobrodošla.

Nada se da će mu krompir ove godine dobro roditi, ali kako dodaje, do vađenja krompira se ne može sa sigurnošću znati, jer godine su ih naučile da je svaka proizvodnja poput kocke – do kraja neizvesna. Trenutno im je, kaže, izvestan samo plasman ali ne i cena, koja varira između 20 i 35 dinara.

Uvoznički lobi najveći neprijatelj domaćih proizvođača

Nekada je njihov krompir bio najzastupljeniji na bugarskom i rumunskom tržištu, danas se, pak, može naći samo u domaćim hipermarketima. Najveći „neprijatelji“ domaćim proizvođačima krompira jeste uvoznički lobi zbog čega je veliki broj naših domaćina odustao te proizvodnje.

PROČITAJTE I...  Digitalizacija – istorijska šansa za poljoprivredu Srbije

Agrosaveti - Proizvodnja krompira u Koštunićima 01

Ključnu ulogu u regulisanju trenutne situacije u domaćoj poljoprivredi, dodaje Ljubinko, svakako ima država, koja bi po mišljenju ovog mladog poljoprivrednika, trebala da izađe sa većim brojem podsticajnih mera kako bi zadržala sve veći broj njegovih vršnjaka na selu.

Krompir će i u budućnosti ostati njegova velika ljubav, kaže na kraju nastavljač loze Jakovljevića. Ali, kako dodaje, jednaku pažnju posvetiće i proizvodnji malina, za čije skladištenje ovih dana majstori završavaju i mini hladnjaču. A neće zanemariti ni košnice sa medom, koje njihove pčele marljivo pune nektarom sa okolnih bagremovih pašnjaka, već nekoliko decenija unazad.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstPčelari da prijave sumnju na trovanje neoniktinoidima
Sledeći tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Veliko Krčmare

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime