Trenutno stanje useva kukuruza

0
395
kukuruz
Foto: Pixabay

Goruće pitanje u Srbiji: Suša!!! 2021. godina se ponavlja. U Vojvodini je trenutno najteža situacija u pogledu zaliha zemljišne vlage i suše. Najgore je u Banatu, odmah iza sledi Bačka, dok je u Sremu nešto bolja situacija. Razlog tome je što u poslednjih 35-40 dana nismo imali ni jednu ozbiljniju kišu koja bi natopila useve i dala neophodnu vlagu kukuruzu koji je u ovoj fazi ostao nerazvijen.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Usled visokih temperatura koje su zahvatile naše područje u zadnjih 20-tak dana kukuruz je u lošem stanju, počeo je da se suši, požuteo je i trenutno je ta biljka neiskoristiva za bilo koju proizvodnju. Poljoprivrednici ne znaju šta će da rade sa usevom, kukuruz neće moći da koriste ni za silažu, klip je previše žut, oštar i drvenast.

Razvijenost biljaka je jako slaba, one su ostale na visini od 60-80 cm, izbacile su klas i zaustavile dalji razvoj.  Biljka tokom rasta želi da ostvari svoje potomstvo, pa je tako usled temperaturnog šoka i nedostatka vlažnosti brzo izbacila metlicu, koja treba da padne na vlas od klipa da bi što pre došlo do oplodnje.

ExelGrow Adama 1120x180

Međutim, to ništa nije pomoglo, jer nije bilo kapi kiše i biljka je ostala nerazvijena. Prema procenama struke, na žalost, najverovatnije je da će se parcele samo zaorati. Kao i prethodna i ova 2022. godina će ostati upamćena kao teška, sušna i skupa. Kukuruza neće biti dovoljno ni za osnovne potrebe.

PROČITAJTE I...  Prolećna setva 2020.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185
Prethodni tekstRod šljive slabiji, kvalitet dobar – Otkupna cena van svake logike
Sledeći tekstMuška i ženska bokvica: Najdostupniji lek iz prirode

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime