Proizvođači svinja ocenjuju: Nema ništa od izvoza u EU i dalje uvozimo njihove prasiće

0
672
Agrosaveti - Proizvodnja prasadi 01
Foto: Vertigo produkcija

Proizvođači tovnih svinja u Srbiji skeptični su prema mogućnostima izvoza svinjskog mesa u Evropsku uniju, a kao razlog navode višak tog mesa, te niže cene na evropskom tržištu nego na domaćem. To nije sve.

Adama Asorbital 1120x180

Mišljenja domaćih proizvođača tovnih svinja o najavi ministra poljoprivrede Nedimovića da će nakon 30 godina biti omogućen izvoz svinjskog mesa u EU u najmanju ruku nisu pozitivna.

Oni ocenjuju da su mogućnosti za to gotovo nikakve, a kao primer navode da su iz Danske ovih dana uvezeni prasići po „bagatelnoj“ ceni od 180 dinara po kilogramu, te da se tako obara cena domaćih prasića od 230 dinara.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Kako navodi Bora Šuljmanac proizvođač tovnih svinja iz Laćarka za Betu, a prenosi E-kapija, velike farme i klanice su nedavno uvezle oko 20.000 prasića, jer ih Danska i ostale evropske zemlje nude po 180 dinara i još ih dovoze. To znači da naši proizvođači neće imati kome da prodaju svoje po ceni od 230 dinara (koliko se kretala poslednjih mesec-dva dana) i da će morati da je obore i da prodaju prasiće, iako će imati čist gubitak.

PROČITAJTE I...  Od početka pandemije smanjen broj svinja za oko 1,5 milion

Uvoze se prasići, ali i smrznuto meso

Prema daljim navodima Šuljmanca, klaničari uvoze i jeftino, smrznuto meso iz evroskih zemalja od kojih se prave jeftine prerađevine, pto stvara viškove svinjetine na našem tržištu, a da se domaće meso koristi samo za prodaju u svežem stanju.

1120x180px

Kako Šuljmanac ističe, domaći klaničari se ponašaju monopolski, a kao primer navodi 1. oktobar 2021. godine kada nijedna klanica do 11 sati nije nudila cenu za tovljenike, da bi posle sat vremena svi objavili da spuštaju otkupnu cenu sa 180 dinara na 175 dinara po kilgoramu.

Šuljmanac je rekao da je za prvih deset meseci ove godine prodavao tovljenike po ceni nižoj od proizvođačke, po 125-130 dinara po kilogramu žive vage, i da je zbog toga izgubio oko 200.000 EUR, jer godišnje proizvede oko 5.000 grla.

Adama Soratel 1120x1080

„U poslednja dva meseca cena tovnih svinja je bila 180 dinara po kilogramu što obezbeđuje minimalnu zaradu po trenutnim cenama hrane, ali je ipak zarada, a ne gubitak i to nas je obradovalo, ali ona je juče opet počela da pada“, rekao je Šuljmanac.

PROČITAJTE I...  Nakon 30 godina omogućen izvoz svinjskog i pilećeg mesa u EU

Izvoz u EU tek za oko dve godine?

Stručnjak za genetiku i oplemenjivanje životinja Vitomir Vidović rekao je da će Srbija dobiti mogućnost da izvozi svinjsko meso u Evropu tek možda za oko dve godine kada se zakolje i poslednja vakcinisana svinja zbog kuge, ali i da u Evropi postoji višak svinjskog mesa od 50 miliona grla.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

U Srbiji je, prema njegovim rečima, sam sistem organizacije uzgoja svinja loš, jer su veće farme uglavnom porodične firme koje nisu zainteresovane za izvoz svinjskog mesa, a mali proizvođači to ne mogu učiniti pojedinačno.

Vidović koji je i vlasnik farme svinja, dodao je da mali proizvođači treba da se udruže i osnuju klanicu i sami izvoze svinjsko meso kad obezbede tržište i dovoljne količine mesa, a potencijalno tržište nije Evropa nego Azija i Afrika.

Adama Tomigan XL 1120x180

Mali proizvodjači u Holandiji, Danskoj, Belgiji su se, kako je rekao, organizovali tako da su napravili klanicu u kojoj su deoničari, a u Srbiji je država „uspavana“, a ni crkva nije zainteresiovana za socijalni standard naroda da bi uticala na vlast kao u tim zemljama i pomogla proizvođačima.

PROČITAJTE I...  Zabeležena viša otkupna cena teladi u dva regiona | Cene stoke i stočne hrane

U Srbiji su, prema rečima Vidovića, mali proizvođači pod pritiskom velikih klanica koje su, zbog sticaja okolnosti u poziciji da se monopolski ponašaju i diktiraju cenu, a to smanjuje proizvodnju i zato Srbija sada ima samo oko 160.000 krmača, a imala je 1,1 milion.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Izvor: E kapija

Prethodni tekstSavremeni voćnjak i prerada JABUKE: Sigurniji prinosi i bolja zarada
Sledeći tekstSetva GRAŠKA U JESEN: Prednosti i kako izbeći greške

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime