Proizvodnja povrća u Gložanu

0
724
Agrosaveti - Proizvodnja povrca u Glozanu - 02

Nekada uspešnom bačkom selu Gložanu preti odumiranje

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Andrej Bartoš iz Gložana jedan je od velikog broja ljudi koji su se početkom dvehiljadite, nakon gubitka posla, okrenuli poljoprivredi. Kako nam je rekao, 2001-ve godine vratio se na porodično imanje, sa suprugom kupio još nekoliko jutara zemlje, i upustio se u proizvodnju povrća.

Agrosaveti - Proizvodnja povrca u Glozanu - 01

Na oko 10 hektara zemlje Andrej na polovini radi ratarske kulture a na drugoj povrtarske. Međutim, žali se ovaj proizvođač, zbog manjka radne snage u selu, prinuđen je da se više posvećuje povrtarstvu. Bave se proizvodnjom kornišona i paradajza, već 17 godina. Za sada su, uprkos brojnim problemima koji prate proizvodnju te dve kulture, supruga i on zadovoljni uslovima same proizvodnje s obzirom na to da je sva njihova roba našla put do kupaca. Bavio se nekada Andrej i svinjarstvom ali, kako kaže, mali proizvođači su danas unapred osuđeni na propast te je ispraznio objekte za smeštaj svinja. Od proizvodnje povrća za sada neće odustati, kalkuliše, organizuje se i dovija na razne načine jer druge izvore prihoda nemaju.

Adama Sultan 1120x180

Iako je od malena bio zaljubljenik u poljoprivredu i optimista, nešto više od decenije kasnije, stvari su se znatno promenile, kaže naš domaćin sa iskrenim žaljenjem. Ne skriva nezadovoljstvo odnosom države prema domaćim seljacima, smatra da je 4000 dinara subvencija po hektaru premalo da bi proizvodnja bila isplativa. Seća se vremena kada se u njegovom rodnom selu izvoz stoke obavljao svakog petka a danas su meštani prinuđeni da u gradu kupuju mleko jer ga u selu više niko ne proizvodi. Zamrle su i ostale grane poljoprivrede, samo najuporniji se još koliko-toliko održavaju ali ukoliko se nešto u skorijoj budućnosti ne bude promenilo, sa strepnjom i ne baš mnogo optimizma nam govori Andrej, selo Gložan će odumreti.

PROČITAJTE I...  Šta će biti sa domaćim paradajzom?

Prethodni tekstUzgoj šipurka u Ražnju
Sledeći tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Bukovac kod Mionice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime