Proizvodnja mleka u Srbiji pala za više od 20 posto

0
34
mleko casa
Foto: Pixabay

Iako je jedan od osnovnih prehrambenih proizvoda, mleko u Srbiji postaje sve deficitarnije, o čemu svedoči podatak da je proizvodnja mleka u  u četvrtom tromesečju 2023. u odnosu na isti period prethodne godine opala za 20%. I pored toga, prema rečima proizvođača, država nema plan za rešavanje ovog problema, dok velike mlekare to ne zanima, jer mogu i bez domaćeg mleka.

Adama Maganic 1120x180

U našoj zemlji zastupljenost kravljeg mleka u ukupnoj proizvodnji mleka na gazdinstvima iznosi oko 97%. Prema rezultatima poslednjeg popisa poljoprivrede imamo 725.408 goveda, što predstavlja pad od 17,7% u odnosu na 2018. godinu. Na još duži period, prema podacima RZS, od 2013. do 2022. godine, ukupan broj goveda manji je za 18,2%.

Agroekonomski analitičar Žarko Galetin ukazuje da je mleko jedan od prehrambenih artikala gde mi postajemo uvozno zavisni. Prema njegovim rečima, zabrinuta je i stručna i potrošačka javnost, jer se ne radi samo o mleku, već i o mesu i drugim prehrambenim proizvodima.

MPS baneri II

Galetin kaže da je kapacitet muznih krava u našoj zemlji pao ispod 170.000 grla i ističe da godišnja proizvodnja mleka po muznoj kravi ne može da zadovolji domaće potrebe, te upozorava da se pad mora zaustaviti što pre, inače ćemo uvoziti mleko u značajnim količinama.

PROČITAJTE I...  Farma Ile de France ovaca porodice Čuletić

Svi zarađuju, osim proizvođača mleka

Stočar iz sela Glušci kod Bogatića Slobodan Brkić naglašava da su proizvođači već godinama uhvaćeni u neki trougao sa mlekarama i trgovinskim lancima, koji je najmanje dobar za njih.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

„Mi kao proizvođači ne možemo da fakturišemo svoje mleko po ceni po kojoj treba. Nemamo pravo da kažemo koja nam je cena“, navodi on za Danas.

Kako ukazuje, mleka u Srbiji danas nema dovoljno, a mlekare rade sa svega 50% kapaciteta, što vidi kao posledicu lošeg ophođenja prema proizvođačima.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Istog mišljenja je i predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić koji navodi da je veliki problem odnos mlekara i države prema proizvođačima mleka. Vasić je podsetio na apsurdan događaj iz 2022. godine.

„Tada je najveća kompanija za preradu mleka u Srbiji dobila nagradu za najprofitabilniju firmu u Srbiji, a u tom trenutku smo mi prosipali mleko, nezadovoljni zato što propadamo i nestajemo. To su glavne nelogičnosti“, ukazao je on, zaključujući da ni državi ni mlekarama nije stalo da se situacija popravi.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Vasić ističe da je domaća proizvodnja uništena i da nema dovoljno domaćeg mleka, već mora da se uvozi, a da niko ne pravi strategiju kako da se pomogne stočarima da ostanu na selu. Kako je objasnio, beliki sistemi mlekara uvoze mleko i njih nije briga da li ćemo imati i jednu kravu u Srbiji, a jedino strepe lokalne mlekare, jer ne znaju šta će, ako ne bude domaćeg mleka.

PROČITAJTE I...  Ishrana koza - koza kao pravi gurman

„Ja radim ovo ceo život i imam ozbiljnu proizvodnju, ali ovi podaci su apsolutno nacionalni poraz po svim kriterijumima. Sramota je da naš narod u ovakvoj plodonosnoj zemlji nema domaće mleko i meso danas“, zaključuje Vasić.

BTZ 1120x180px

Izvor: Danas

Prethodni tekstZaštita i ishrana pšenice: Prvi tretman pšenice u fazi intenzivnog porasta
Sledeći tekstLuna Experience – Dokazana efikasnost u eliminaciji pepelnice i čađave krastavosti jabuke

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime