Farma krava i proizvodnja mleka u Orahovu

0
3271
Agrosaveti - Farma krava Orahovo 07

Na farmi Januško u Novom Orahovu trenutno se nalazi 131 krava i stotinak junica što ovu farmu čini jednom od najozbiljnijih u ovom delu Vojvodine. Januškovi su proizvodnju započeli krajem devedesetih, a već 2003. godina bila je prelomna ili će odustati ili će preći na viši nivo što su već tada bili i zahtevi velikih otkupljivača mleka. Danas proizvode mleko EU klase, crni holštajn im daje oko 7000 litara mleka, sva grla su pod selekcijom. Sve to nam govori i kolko se ova porodica ozbiljno bavi proizvodnjom mleka. Naravno, stočarsku priču prati i ratarska koja je, kao i kod većine poljoprivrednika – podbacila, i u prinosu i u kvalitetu, što kvari planove i našim domaćinima.

Spyrale Adama 1120x1080

Nije problem prodati kravu već je problem ponovo obnoviti stado jer da bi se došlo do dobre krave iz sopstvene selekcije potrebno je najmanje dve godine. Nadaju se da će preživeti ovu godinu, ali ako sledeća sezona ne bude berićetnija onda je kraj ističe naša sagovornica. Osim što nema dovoljno hrane, naše stočare brine i kvalitet onoga što su uspeli da proizvedu i da pripreme za ovu zimu.

„Mleka će svakako biti mnogo manje nego što smo očekivali i što je trebalo da bude. Recimo silaža nije kvalitetna, nje bilo zrna, mi smo stavljali neke delove od šećerca da bi bilo šećera, da fermentira, znači nema toliku kalorijsku vrednost.“ – saznajemo od Maje Januško.

LIBRETO 1120x180

Upravo zato stručnjaci apeluju da se preduzmu određene mere kada je ishrana goveda u pitanju kako bi posledice koje ostavlja lošiji kvalitet hrane bile što bezbolnije.

PROČITAJTE I...  Podsticaji za nabavku kvalitetnih priplodnih grla za početnike

„Ovo je zanimljiva tema i za proizvođače mleka, odnosno tovne junadi, jer će i kod njih verovatno struktura obroka biti slična, odnosno biće učešće ovih žitarica povećano na 50 pa i više posto. Kod njih davanje enzima neće dati taj efekat, znači nije neophodno ali je ovde potrebno, zbog brze fermentacije ovih žitarica u želucu i povećanja kiselosti, ubaciti sodu bikarbonu kao pufer, preporuka je da se ubaci 1,5% sode bikarbone. Ove godine većina proizvođača mleka i tovne junadi je pravila silažu od cele kukuruzne biljke sa jako malim učešćem zrna kukuruza, neki su je čak pravili gde nije bili skoro ni zrna kukuruza što znači da će silaža kukuruza, silaža koja je osnov ishrane preživara, ove godine biti lošeg kvaliteta, odnosno ona će imati jako malu energetsku vrednost. Zato je preporuka, pošto je počela kampanja šećerne repe, da se proizvođači opredele za nabavku sirovog repinog rezanca da se ipak taj obrok obezbedi.“ – napominje nam dipl. inž. Predrag Ivaničević iz Stručne savetodavne službe Bačka Topola.

PROČITAJTE I...  Rezultati dobre genetike u mlečnom govedarstvu

Međutim, sve to još više poskupljuje samu proizvodnju mleka, a znamo da je samo tokom prošle godine cena mleka oborena za oko 6 dinara. Mleko sa ove farme spada u EU klasu pa je i otkupna cena veća, međutim da biste postigli takav kvalitet mleka morate mnogo više da uložite u higijenu, u opremu i sve ono što standardi propisuju, ističe Maja Januško.

Na koji način će država pomoći poljoprivrednicima ostaje da vidimo, jedna od mera je svakako i povećanje premije za mleko. „Jeste pomoć, da preživimo, ništa naročito ali ćemo moći da preživimo ovu godinu. Očekivali smo da će mlekara da vrati ono što je prošle godine skinuto sa cene mleka, navodno se nešto obećava ali ne toliko koliko je smanjena cena mleka. Oko 5,5 do 6 dinara je smanjena cena mleka, polako, od 1,5 dinar do 2, tako da je nekih 5 do 6 dinara ukupno smanjeno. Ja razumem da je bilo viška mleka na tržištu i da nisu imali gde da prodaju, i da se uvozilo iz inostranstva mleko, ali mislim da je sada vreme da oni nama pomognu.“ – kaže naša sagovornica.

PROČITAJTE I...  Reč stočara: Vlasnici mlekara kupuju nove džipove, mi ne možemo polovan traktor

Unazad nekoliko godina proizvođači mleka u Srbiji bore se za bolje uslove i poštenije analize mleka, što bi rešila i nezavisna laboratorija koju čekaju više od 10 godina. Jedna od važnih analiza koja je ponovo aktuelna je i analiza na aflatoksin čija dozvoljena granica je ponovo pomerena tj. povećana u Srbiji. Međutim, s obzirom na to da Januškovi proizvode mleko EU klase standardi, koje oni moraju da ispune jednaki su sa onim u Evropskoj uniji tako da ih se to pomeranje za sada ne tiče. Neće biti lako, uz sve ove probleme, opstati i zadržati broj grla, ali sve ovo pogađa i otkupljivače jer, ako se broj grla drastično smanji smanjiće se i količine mleka na tržištu, ističe naša sagovornica, te je logično da i mlekare pomognu u toj vrsti preživljavanja proizvođača mleka.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstBrnabić: Godišnje proizvodnja 5.000 traktora u Srbiji
Sledeći tekstInteresovanje za otkup organskog smrznutog voća iz Srbije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime