Kora od vrbe – Najjači prirodni aspirin

0
1794
bela vrba wikimedia
Foto: Wikimedia MPF

Kora od vrbe, ne samo da sadrži salicin, već i niz minerala, vitamina i drugih fitonutrijenata koji su odavno poznati narodnoj medicini. Njeno dejstvo je detaljno proučeno, a koristiti se za lečenje prehlade, reume i mnogih drugih vrsta upala.

Adama Asorbital 1120x180

Naši preci su bili uvereni da kora vrbe može da leči, jer je smirivala bol i upale, a dodeljivali su joj i magičnu snagu, pa su se za nju vezale mnoge priče, poput onih da štiti dom od uroka i zlih duhova. Sa druge strane, drevni antički lekari i naučnici Galen i Dioskorid proučavali su vrbu i pouzdano su znali za njenu lekovitost.

Danas je način na koji kora vrbe utiče detaljno proučen, a koristi se za lečenje prehlade, reume i mnogo drugih vrsta upala i smatra se za najjaču prirodnu alternativu aspirinu.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Postoji mnogo vrsta vrba, a lekovita je kora bele, crvene vrbe i ive.

Dejstvo kore od vrbe

U vrbinoj kori se nalazi salicin koji blokira stvaranje prostagladina – materije koja je odgovorna za održavanje upalnih procesa. U ljudskom organizmu salicin se pretvara u salicinu kiselinu, a ona vrlo efikasno uklanja glavobolju, smanjuje upale i temperaturu.

Adama Tomigan XL 1120x180

Za razliku od aspirina, vrbina kora deluje sporije, ali duže i izaziva manje neželjenih reakcija. Ona je potpuno prirodna pomoć koja sadrži veliku količinu mineralnih jedinjenja, tanina, flavonoida i glikozida.

PROČITAJTE I...  Majoran – Začin ljubavi i višenamenski lek

Kora se uzima tako što se ljušti sa drveta na proleće, kada drvo izađe iz faze mirovanja i životni sokovi počnu da se kreću. Kora se, zatim, dobro osušiti na suncu, tako da može da se prelomi. Ukus je opor i gorak, a može da se koristi kao prah, čaj ili tinktura.

KWS banner 728x90

Čaj se priprema od jedne kašičice kore u prahu na jednu šolju vruće vode. Koliko često treba da se pije čaj treba konsultovati stručno lice, a ne preporučuje se upotreba više od mesec dana.

Važna napomena: Primena lekovitog bilja je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

pylon galenika jan 023

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo ukoliko se naš portal navede kao linkovani izvor.

Prethodni tekstUhapšeno još 40 ljudi zbog malverzacija sa subvencijama
Sledeći tekstZabeležen rast cena jagnjadi na stočnim pijacama

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime