LISTOVI VINOVE LOZE: Zašto treba da ih uključimo u ishranu?

2
9743
Agrosaveti - Uzgoj vinove loze Poljna 05
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Grožđe je omiljeno voće koje je dostupno širom sveta, međutim, listovi vinove loze donose brojne zdravstvene benefite za koje malo ljudi zna.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Listovi vinove loze prebogati su hranljivim materijama. Samo jedna šoljica ovog lišća (14 grama) sadrži preko 77% vitamina A, 19% vitamina K i oko 20% mangana. Pored toga, lišće grožđa sadrži još niz minerala i vitamina poput niacina, foliata, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, gvožđa…

Listovi vinove loze i pozitivna dejstva

Bogatstvo zdravlja koje nam pružaju listovi vinove loze je ogromno, a spisak pozitivnih dejstava na različite delove našeg organizma jako dugačak. Ovo su samo neka od njih.

Magnetic 1120x185px

Smanjuje upalu

Ako imate problem sa upalama poput artritisa ili hroničnog gastritisa možete da konzumirate lišće vinove loze kako biste ih ublažili. Listovi sadrže omega-3 masne kiseline i antioksidante koji su odgovorni za sprečavanje upalnih procesa. Pomoću njih možete smanjiti upale i lečiti hronične bolesti.

Kontroliše nivo glukoze u krvi

Listovi vinove loze imaju veoma malo glikemijsko opterećenje. Oni su jako korisni, posebno za dijabetičare koji kontrolišu nivo glukoze u krvi. To je zato što sadrže i dosta dijetalnih vlakana koja mogu da smanje nivo glukoze u krvi.

ExelGrow Adama 1120x180

Poboljšava probavne funkcije

Upravo zbog bogatstva dijetalnih vlakana listovi vinove loze odlični su za poboljšanje funkcija varenja i dobre apsorpcije hrane, što nam omogućava da izvučemo više hranljivih materija iz namirnica koje konzumiramo.

PROČITAJTE I...  Zašto ZAČINSKO BILJE GUBI LIŠĆE i kako rešiti problem

Sprečava zatvor, dijareju i štiti crevnu sluznicu

Prehrambena vlakna u ovom lišću pomažu u sprečavanju zatvora, što se nadovezuje na prethodnu zdravstvenu korist od njih, jer otpadni sastojci hrane lakše mogu da se izguraju iz tela. Oni, takođe, sadrže cink, mineral koji pomaže da se popravi i zaštiti crevna sluznica. Ovaj mehanizam pomaže crevima da se brzo oporave kada dođe do oštećenja sluznice, poput problema s dijarejom.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Pomaže u prevenciji anemije

Listovi grožđa bogati su gvožđem koje igra važnu ulogu u stvaranju hemoglobina u crvenim krvnim zrncima. Ovu zdravstvenu dobrobit potrkrepljuje i vitanim C koji pomaže u dobroj apsorbciji gvožđa, tako da se sprečava pojava anemije.

Jača imunološki sistem

Listovi vinove loze su bogati vitaminom C koji je najbolji za najačanje našeg imunološkog sistema. On drži naša antitela u režimu uzbune u borbi protiv bakterija ili virusa koji mogu da dođu u naše telo.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

Pomaže u borbi protiv slobodnih radikala

Vitamin C u lišću vinove loze, takođe, može da se bori protiv slobodnih radikala u telu. Deluje kao antioksidativno sredstvo koje može da zaštiti naše telo od bilo kojih bolesti.

PROČITAJTE I...  AKTUELNA ZAŠTITA VINOVE LOZE

Pomaže razvoju fetusa

Listovi vinove loze sadrže folate koji su neophodni za razvoj mozga i nervnog sistema fetusa. Zbog toga je jako dobro da ga konzumiraju trudnice u odgovarajućoj količini.

Spyrale Adama 1120x1080

Sve ove benefiti možemo dobiti samo ako vinova loza nije prskana pesticidima. To je jako važno da se upamti.

Važna napomena: Primena lekovitih biljaka, lekovitih delova biljaka i lekovitog bilja je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.

Izvor: Drhealthbenefit

Prethodni tekstBivolice u Banatu – ekstenzivan uzgoj ključ uspeha
Sledeći tekstVučić ljut na Nedimovića: Dođe mi da skočim kroz prozor od njegovih izjava

2 KOMENTARA

    • Poštovani, možete da uvijate sarmice, koristeći listove vinove loze umesto kupusa. Možete napraviti čorbu u kombinaciji sa bokolijem, lukom, možete ih i konzervirati za zimu, pa koristiti kao dopunu za jela od mesa.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime