Srpski kamioni sa jabukama stoje i po 10 dana na granici sa Rusijom

0
909
Agrosaveti---izvoz-jabuke---02

Ovih dana vlada prava pometnja na granici sa Ruskom Federacijom zbog zastoja u isporuci jabuke koja stiže iz Srbije. Od prošle subote se čeka na terminalu i neizvesno je koliko će sve to još da traje, kaže prevoznik u penziji Milutin Milićević iz Velike Plane.  Intervjuisali smo putem telefona i jednog od vozača kamiona sa lica mesta. Na kraju članka možete poslušati šta on kaže.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Epidemiološka služba je dala nalog da jabuka iz Srbije mora na analizu. Vozači su bez hrane, kupatila i toaleta, i nigde ne mogu da idu peške dalje od svog kamiona. Nadleži organi ih puštaju na 1-2 sata, da odu do prodavnice i kupe nešto, ali tek kada otkače prikolicu od kamiona. Naša ambasada ne reaguje, kao ni ministrarstvo poljoprivrede. Jedan naš kamion je tu već punih 13 dana. Provera jabuka se obavlja jednom dnevno, prvo se šalju u grad Bransk, pa potom i u Moskvu , gde se rade analize, pa posle ponovo jabuke dolaze do Branska.

PROČITAJTE I...  Savremena proizvodnja jabuka u Novom Slankamenu

Naš sagovornik kaže da može da se donese i mobilna laboratorija i da se skrati vreme čekanja, ali se namerno brane interesi njihovih proizvođača voća, jer ruska jabuka traje znatno kraće, dok naša može da opstane u hladnjači i do 6 meseci.

2022 Custodia 1120x1080

Milutin već punih 36 godina vozi za Rusiju i da nikada do sada nije bila ovakva situacija. U ovom trenutku u njogovom kamionu se nalaze jabuke sorte „Ajdared“ i „Greni smith.“

Jedan naš kamion iz Brestovika je na granici već 10-ti dan, kaže drugi sagovornik koji  je želeo da ostane anoniman. Vozači non stop zovu nadležnu službu da provere kada će da prođu, za sada su prošli pasošku kontrolu i stoje, i niko im ne daje bilo kakva obaveštenja. Niko ne reaguje. Naš sagovornik iz Velike Plane kaže da će čekati još sigurno 3-4 dana. Roba se istovaruje u oklini Moskve.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Kada je sve pod normalnim okolnostima tura traje  5-6 dana, a našeg Milutina čeka još 10 sati vožnje do Moskve kao krajnjeg odredišta, pa će ovog puta  cela tura trajati 15 dana. Pojedine firme iz Srbije su poslale svoje ljude da lobiraju i daju novac kome treba, pa njihovi kamioni prolaze bez čekanja, navodi jedan od naših izvora. Na granici ima i kamiona iz Belorusije sa  srpskom robom.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja voća porodice Đorđević iz Kamendola

Pored naše jabuke, Rusi neće da puštaju ni grožđe koje stiže iz Turske.

MPS2022 GBaneri

Naši izvoznici i špediteri navodno nisu znali šta čeka na granici naše prevoznike. Fito sanitarna služba dobro radi svoj posao ističu prevoznici, ali ceo proces koči sanitarna služba Ruske Federacije.
Evo i šta kaže vozač kamiona sa jabukama iz Srbije sa lica mesta:

 

Prethodni tekstUmesto pšenice posejao MAK i isplatilo mu se
Sledeći tekstUvećan iznos sredstava za subvencije koje finansira Svetska banka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime