Subvencije čine 87% budžeta Ministarstva poljoprivrede za 2023.

0
614
zetva psenica kombajn
Foto: Pixabay

Budžet Ministarstva poljoprivrede za 2023. je rekordan i iznosi 79,7 milijardi dinara, a najveći deo sredstava je namenjen unapređenju proizvodnje i stabilnosti dohotka proizvođača.

Adama Maganic 1120x180

Kako se navodi u saopštenju, iznos ukupnih subvencija u poljoprivredi sa svim izvorima finansiranja je 68,7 milijardi dinara što iznosi 87%  budžeta MPŠV za 2023. godinu i 35 % ukupnih subvencija Republike Srbije.

Najviše novca za direktna plaćanja

Za direktna plaćanja namenjeno je 46,9 milijardi dinara, za mere ruralnog razvoja 8 milijardi dinara, a za IPARD 6,3 milijarde dinara. Za Projekat tržišno orijentisane poljoprivrede koji ministarstvo poljoprivrede sprovodi sa Svetskom bankom izdvojeno je 2,2 milijarde dinara.

MPS baneri II

Mere direktnih plaćanja koje se dodeljuju proizvodjačima, uključuju mere podrške za premiju za mleko, podsticaje za biljnu i stočarsku proizvodnju i realizaciju regresa.

Pored isplate subvencija, nastaviće se i sa ulaganjima u uređenje vodotokova i zaštitu od štetnog dejstva voda (deo upravljanja vodama se finansira preko JVP Srbijavode) u iznosu od 1,93 milijardi dinara.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Kako je navedeno, naredne godine nastaviće se sa realizacijom projekata za izgradnju i rekonstrukciju sistema za navodnjavanje, za elektrifikaciju polja. Takođe, planirano je uvođenje sistema e-Agrar koji će omogućiti da se ubrza obrada zahteva za subvencije, te da se one isplate u istoj godini.

PROČITAJTE I...  Za nove mašine i opremu 1.500.000 dinara

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika
Prethodni tekstUzgoj krava i proizvodnja mleka: Samo u poslednjem obračunu ima računice
Sledeći tekstPoni iz Begeča

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime