Uzgoj krava i proizvodnja mleka: Samo u poslednjem obračunu ima računice

0
599

Opština Mionica nalazi se u zapadnoj Srbiji i pripada Kolubarskom okrugu. Zauzima površini od 329 kilometara kvadratnih, od čega se poljoprivredne površine prostiru na 21.787 ha. Graniči se sa opštinom Ljig i Lajkovac, a lokalno stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom. Nedavno je u ovom kraju bila održana  jubilarna 40-ta izložba priplodnih goveda simentalske rase pod nazivom „Kolubara 2022“. Izložba je regionalnog karaktera sa dugom tradicijom koja nije prekidana punih 40 godina. Zoran Dimitrijević, iz sela Gornji Mušić, ove jeseni je učestvovao na izložbi kao i svih prethodnih godina. Naš domaćin  se pored stočarstva bavi još jednim poslom, jer kako kaže, ne bi mogao da živi samo od poljoprivrede.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Subvencije svim poljoprivrednicima u Srbiji kasne, ali na kraju ipak stignu. Pomoć za krave je redovna, dok za mleko pristiže uvek sa zakašnjenjem. Cena mleka u ovom trenutku je nešto viša nego u proteklom periodu, pa kakve-takve računice ipak ima.

Ukoliko nove cene mleka i premije ostanu na snazi, mlečno govedarstvo će imati računicu u perspektivi. Cena od 80 dinara u zbiru, ostavlja prostora za zaradu, pod uslovom da se postigne i dobra mlečnost na dnevnom nivou.

Adama Sultan 1120x180

Dnevna proizvodnja na ovoj farmi je oko 300 litara i ta brojka je konstantna tokom cele godine. U pogledu spremljene hrane silaže će biti dovoljno, ali će seno morati da se dokupljuje ističe naš sagovornik i dodaje da za sada ne planira neko značajnije proširenje posla. Pored Zorana i njegove supruge, na gazdinstvu pomažu sin i snaja.

PROČITAJTE I...  Čime prskati paradajz protiv plamenjače? Hemijom nikako

Izložba priplodnih goveda simentalske rase

Cilj izložbe koju je organizovao centar za razvoj poljoprivrede bio je da se razmene iskustva, a oni koji tek treba da počnu da se bave stočarstvom, imali su priliku da nešto nauče od starih majstora svog zanata, koji godinama gaje simentalsko goveče. Ovakvi susreti stvaraju takmičarski duh od neprocenjivog značaja i trebalo bi ih više organizovati. Naš domaćin je zadovoljan učešćem i nagradama koje su osvojila njegova grla.

pylon galenika jan 023

Svrha ovakvih izložbi je da se na jednom mestu okupe najuspešniji stočari sa određenog podneblja i da se vidi šta se uradilo u prethodnom periodu. Stočari kolubarskog okruga, ove godine bili su apsolutni šampioni novosadskog sajma, što govori u prilog njihovog posvećenog rada.

Sagovornik: Zoran Dimitrijević, stočar iz sela Gornji Mušić

KWS banner 728x90
Prethodni tekstSMOLA četinara leči kožne i disajne probleme
Sledeći tekstSubvencije čine 87% budžeta Ministarstva poljoprivrede za 2023.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime